Uljarević: Dugo ćemo nositi biljeg nepouzdanog partnera NATO i EU

Situacija oko sankcija Rusiji je do kraja ogolila odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića i njemu bliskih ministara u gaženju državnog i javnog interesa, zarad nezrelih političkih ambicija i afirmacije retrogradnog ideološkog svjetonazora koji ne može biti lice moderne Crne Gore, kaže Daliborka Uljarević

24279 pregleda 889 reakcija 51 komentar(a)
Nada se da nova Vlada neće kalkulisati civilizacijskim vrijednostima: Uljarević, Foto: Luka Zekovic
Nada se da nova Vlada neće kalkulisati civilizacijskim vrijednostima: Uljarević, Foto: Luka Zekovic

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da će država imati dugoročnu političku štetu zbog toga što Vlada nije donijela odluku kojom se podržavaju sankcije Evropske unije prema Rusiji.

”Odbijanje Vlade da se u potpunosti uskladimo sa politikom EU u odnosu prema ruskoj agresiji, u dijelu primjene konkretnih mjera, nije politika nesvrstanosti već direktna podrška ruskoj agresiji, kao što je i navodno zalaganje za slobodu medija radi izbjegavanja nekih ranije predloženih mjera, koje je EU već uvela, direktna podrška ruskoj propagandi. I to dugoročno politički šteti državi Crnoj Gori, ali i treba da diskvalifikuje iz kruga progresivnih političkih snaga sve koji su na toj liniji,” rekla je ona za Vijesti.

Uljarević je bila zamoljena da prokomentariše posljedice neodgovornog odnosa Vlade prema ovom pitanju i njegovog uticaja na ispunjavanje obaveza i pristup države EU.

Vlada Zdravka Krivokapića je počela kao apostolska, a završava kao podijeljena na sekte, gdje njeni različiti dijelovi tumače Bibliju na svoj način. A stvari su proste - jeste ili niste na strani civilizacijskih vrijednosti, kaže Uljarević

Ona navodi da je ova situacija, kako kaže, do kraja ogolila odlazećeg premijera Zdravka Krivokapića i njemu bliskih ministara u gaženju državnog i javnog interesa, zarad nezrelih političkih ambicija i afirmacije retrogradnog ideološkog svjetonazora koji ne može biti lice moderne Crne Gore.

”Nije ovo prvi drastičan primjer da su premijer i njegovi ministri-puleni pokazali nesposobnost da upravljaju kriznim situacijama i da su privatne interese i dnevno-politička nadgornjavanja stavili iznad temeljnih vrijednosti. To smo vidjeli i tokom dešavanja na Cetinju, u septembru 2021, a što je bila prelomna tačka za dalja prestrojavanja na političkoj sceni, i od kada počinje gubitak podrške ovoj Vladi među zapadnim partnerima. Odgovorna politika znači donošenje pravovremenih odluka i zauzimanje jasnih stavova oko ključnih pitanja. Neuko je uvjerenje nekih političara da se mogu igrati nesvrstanih u ovakvim situacijama, a ne treba isključiti da se u nekim slučajevima radi i o instruktivnom djelovanju u korist hegemonističkih projekata, bilo da su oni regionalnog ili šireg karaktera”, kaže sagovornica.

Crna Gora se sada pokazala, dodaje Uljarević, kao nepouzdan partner NATO-a i EU: “Nezavisno od toga što je taj biljeg stavio Krivokapić i njegovi ministri, nosiće ga ova država dugo nakon što on i ti ministri nestanu sa političke scene”.

Direktorica CGO podsjeća da je prethodna vlast evropske integracije dovela do tačke stagniranja i to kroz proces koji je godinama trajao, iako je počeo pozitivno i sa dosta evroentuzijazma.

Ova Vlada je “uspjela”, navodi ona, da za manje od 15 mjeseci, pokaže da se može djelati i destruktivnije.

”Tako smo već neko vrijeme u regresiji u pregovorima sa EU, a ovakvim pozicioniranjem Vlade prema agresoru rizikujemo da se put ka EU ozbiljno dovede u pitanje, jer to neće proći nezamijećeno kod onih koji rade procjene naše kredibilnosti i spremnosti za dalje faze ka članstvu u EU. Ovo bi moralo biti nauk i onima koji sada rade na formiranju nove Vlade, posebno ako i nova Vlada kani nastaviti da kalkuliše sa nekim univerzalnim, civilizacijskim vrijednostima, kao što to čini do posljednjeg dana Vlada Zdravka Krivokapića, ili sa vladavinom prava, kao što su to radile prethodne vladajuće strukture. Za ovu Vladu, ali i nažalost Crnu Goru, sve se završava potopom biblijskih razmjera, a na Nojevoj barci ostaće samo oni koji jasno podržavaju proevropske vrijednosti,” navodi sagovornica za Vijesti.

Bonus video: