DPS ne da podršku bez SD-a ili SDP-a

Pregovori zapeli jer partija Đukanovića uslovljava podršku Abazoviću

69841 pregleda 1036 reakcija 241 komentar(a)
”Ko se koleba o vladi, da obavijesti javnost”: Abazović i Đukanović, Foto: predsjednik.me
”Ko se koleba o vladi, da obavijesti javnost”: Abazović i Đukanović, Foto: predsjednik.me

Iako se nagovještavalo da će mandatar Dritan Abazović (GP URA) juče predstaviti program i sastav manjinske vlade, konačni dogovor o njenom formiranju ponovo je odgođen, jer Demokratska partija socijalista (DPS) zahtijeva da u budućem kabinetu bude bar jedan njen bivši koalicioni partner - Socijaldemokrate (SD) ili Socijaldemokratska partija (SDP).

Pregovori su “zapeli” zbog toga što DPS u novoj vladi očekuje makar jednu od te dvije stranke, čemu se protivi Socijalistička narodna partija (SNP), koja ulazak u izvršnu vlast uslovljava time da DPS, SD i SDP budu van nje, saznaju Vijesti.

DPS je pred minuli vikend na stranačkim organima, kako je rekao sagovornik, odlučio da će otkazati parlamentarnu podršku manjinskoj vladi, ako u nju ne uđu njeni nekadašnji partneri.

Iz partije Mila Đukanovića, koja je prethodno najavila da će podržati manjinski kabinet bez učešća u njemu, te navode “Vijestima” nisu ni potvrdili, ni demantovali.

Juče je održano Predsjedništvo GP URA čiji je jedan od zaključaka, prema saznanjima “Vijesti”, da rukovodstvo pokreta pokuša da ubijedi lidera SNP-a Vladimira Jokovića da pristane da makar SDP uđe u vladu.

Tom zaključku prethodio je razgovor visokih zvaničnika GP URA i SDP-a.

”Vijesti” su ranije pisale da DPS, preko sporazuma koji je manjinskim strankama ponudio SDP i u kom se pominje osuda genocida u Srebrenici, pokušava da isključi SNP iz buduće vlade i zamijeni ga svojim saveznicima.

U GP URA smatraju da je izvjesno da vlada neće biti formirana prije lokalnih izbora u Beranama i Ulcinju, koji su zakazani za 27. mart.

Izvor lista kaže u tom pokretu očekuju da im pregovarački kapaciteti porastu nakon što DPS ostvari loš rezultat na lokalu.

Ako se to ne dogodi, dodaje izvor, alternativa je formiranje tehničke vlade, koja bi imala zadatak da pripremi vanredne izbore na jesen. Jedan sagovornik blizak DPS-u pomenuo je septembar mjesec.

Mogućnost da vlada neće biti formirana dok ne prođu lokalni izbori, juče je nagovijestio i mandatar Abazović, koji tvrdi da nije došlo do kolebanja partija o novom kabinetu, već da se radi o kalkulisanju pred glasanje u Beranama i Ulcinju.

”Ako je kod bilo koga došlo do bilo kakvog kolebanja, drugačijeg razmišljanja, to ne smatram nedemokratskim i volio bih da oni obavijeste javnost o tome”, kazao je Abazović novinarima pred početak sjednice Predsjedništva.

Iz GP URA su nakon nje saopštili da su uradili sve da dođe do formiranja nove vlade, i da to treba učiniti što prije, “jer Crna Gora bez nje svakim danom gubi”.

”Na sceni je enormno povećanje cijena proizvoda i energenata na svjetskim tržištima zbog ratnih dešavanja u Ukrajini, a Crna Gora i dalje zbog političke situacije nema mehanizam da građanima olakša situaciju. Na pragu je i turistička sezona koja je glavni izvor prihoda za ukupni BDP Crne Gore, a pritom nemamo vladu koja bi u efektivnom smislu sve to i organizovala. Vanjska politika Crne Gore, koja je najviše odmakla u procesu pregovora s EU od svih kandidata za članstvo, nije usklađena sa sankcijama EU prema Rusiji, što Crnu Goru nesumnjivo košta u integracionom procesu...”, navodi se u saopštenju.

Komentarišući izjavu poslanika DPS-a Miloša Nikolića, da će izglasavanjem manjinske vlade svaka odluka zavisiti isključivo od DPS-a i da to označava povratak te partije na vlast, Abazović je rekao da “nema problema s tim”.

Nikolić
Nikolićfoto: Boris Pejović

”Ako ta izjava možda njih čini dodatno srećnim, srećno im bilo. Ne bih volio da dođemo u situaciju da nakon 30 godina vlasti imam situaciju koju sad ima DPS. Ako oni misle da je to odlično za njih, super, sve je okej”, poručio je on.

Upitan kad će predložiti sastav nove vlade, Abazović je odgovorio da se mora sačekati izjašnjenje svih partija.

Dodao je da bi, kad bi zavisilo isključivo od njega, predlog manjinske vlade išao odmah prema parlamentu, ali da ne želi da se bavi ultimatumima, niti da pravi dodatni pritisak pred lokalne izbore.

Abazović je najavio i da će ga podržati jedna struktura van parlamenta, ne želeći da kaže koja.

”Mislim da ćemo sjutra ili prekosjutra imati situaciju da to vidite. Moja je želja da se proširi broj potpisnika memoranduma o saradnji”, kazao je.

Prošlosedmičnom sastanku GP URA i opozicije u hotelu “Hiltonu” u Podgorici prisustvovao je i lider vanparlamentarne Hrvatske građanske inicijative (HGI), Adrijan Vuksanović.

Abazović je ponovio da je kao mandatar svoj posao završio i da Crna Gora može i treba da dobije novu “evropsku vladu”.

”Svaki dan u kom nema vladu, ili nema vladu u punom kapacitetu, vrlo je problematičan. Plus kriza koja se svakim danom usložnjava zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica... Međutim, partije malo kalkulišu i zbog lokalnih izbora. Mislim da je to uska partijska svijest koja mi se ne dopada, ali moram da ih razumijem u tom kontekstu, i zbog toga nema nikakvog specijalnog razloga za neku žurbu i ultimatume”, poručio je Abazović.

Abazović: Ne pristajemo na patriotizam do posljednje fotelje

Abazović je kazao da, u principijelnoj ravni, nema problema da u vladi bude što više partija, ali da neki politički subjekti, “mnogima je postalo jasno ko su, sad zaboravljaju koji su principi i vode se logikom: ‘ako imamo fotelje, onda smo spremni da branimo Crnu Goru’;’ako nemamo, nije nam baš do Crne Gore i nije nam to neki prioritet’”.

”Na to ne treba da pristanemo. Još jednom sam spreman da sa svima obavim razgovore, ako to u nekom kontekstu bude značilo da možemo da izađemo iz ove situacije. Mandatar je vrlo tolerantan i nema nikakvu uskoću u smislu onoga što treba da bude širi društveni konsenzus oko evropske vlade. Manjinska vlada treba da bajpasira jednu situaciju, a da onda građani na izborima izaberu pravu političku vladu s istim ili drugim akterima, i da onda imamo situaciju u kojoj ćemo više moći da imamo partijsku kalkulaciju. Patriotizam do posljednje fotelje nije imanentan ovoj stranci, niti treba da bude imanentan ovoj vladi. Ko misli različito, moramo poštovati, ali ne možemo se složiti”, poručio je Abazović.

Bonus video: