Injac: Crna Gora spremna da uspostavi intenzivnije odbrambene veze sa Finskom

Ambasador Finske Kim Lahdevirta naglasio je važnost članstva Crne Gore u NATO i iskazao zadovoljstvo što Crna Gora nastavlja svoj evropski put, navodeći da će i u narednom periodu, na tom putu, imati jasnu podršku Finske

3292 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora je spremna da uspostavi intenzivnije odbrambene veze sa Finskom, čime bi se kroz razmjenu iskustava doprinijelo daljem razvoju vojnih sposobnosti, poručila je ministarka odbrane Olivera Injac na sastanku sa ambasadorom Finske u Crnoj Gori Kimom Lahdevirtom, saopštio je Biro za komunikaciju i odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Kako se navodi sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, značaju integracionih procesa, kao i o bilateralnoj saradnji Crne Gore i Finske.

Povodom aktuelne ukrajinske krize, dodaju da je ministarka izrazila zabrinutost zbog razvoja situacije u Ukrajini, naglašavajući važnost udruženog djelovanja NATO i EU saveznika u kontekstu odbrane evropske sigurnosti i zajedničkih vrijednosti. Injac je naglasila važnost procesa integracije zemalja Zapadnog Balkana i iskazala zahvalnost ambasadoru za podršku Republike Finske evropskim integracijama Crne Gore.

"U svjetlu savremenih bezbjednosnih izazova, ministarka se osvrnula na važnost članstva Crne Gore u Evropskom centru izvrsnosti za suprotstavljanje hibridnim prijetnjama, čime se omogućava razmjena najbolje prakse sa državama članicama NATO i EU, a sve u cilju unapređivanja kapaciteta u ovoj oblasti", piše u saopštenju.

Dodaje se da je Lahdevirta naglasio važnost članstva Crne Gore u NATO i iskazao zadovoljstvo što Crna Gora nastavlja svoj evropski put, navodeći da će i u narednom periodu, na tom putu, imati jasnu podršku Finske.

"Sagovornici su zaključili da su zajedničke evropske vrijednosti, koje baštine Crna Gora i Finska, stabilna platforma za jačanje bilateralnih odnosa u oblasti odbrane", piše usaopštenju.

Bonus video: