Sjednica SO Nikšić: Očekuje se više ulaganja sa državnog nivoa

Zasijedanje je počelo minutom ćutanja, jer je odbornica Tamara Ćalasan, iz koalicije „Za budućnost Nikšića“, zatražila da odaju počast svim žrtvama bombardovanja i svim žrtvama rata u 21. vijeku, navodeći da je na današnji dan prije 23 godine počela NATO agresija, dok je Boris Muratović, odbornik „Evropskog tima za Nikšić“, zatražio da sjednicu počnu minutom ćutanja žrtvama rata u Ukrajini „ma sa koje strane žrtve bile"

2736 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Svetlana Mandić
Sa sjednice, Foto: Svetlana Mandić

Odlukom o budžetu Opštine Nikšić za 2021. godinu planirana su sredstva u iznosu od 23,5 miliona eura, od čega je ostvareno nešto preko 26 miliona ili 110,72 odsto. Što se izvršenih izdataka tiče oni su iznosili 19,25 miliona ili 81,92 odsto u odnosu na plan.

Od ukupno planiranih sredstava u 2021.godini, na operativni budžet se odnosilo preko 19,4 miliona, a na kapitalni četiri miliona. Izvršena sredstva operativnog budžeta na kraju prošle godine iznosila su preko 17,5 miliona, a kapitalnog više od 1,6 miliona.

Upravo je glavna kritika odbornika opozicije, tokom 8. sjednice Skupštine opštine Nikšić, bila nepotpuna realizacija kapitalnog budžeta, kao i nedovoljna ulaganja sa državnog nivoa.

„Preuzeti upravljanje Opštinom koja je zadužena preko 30 miliona eura, koja je korisnik Egalizacionog fonda sa stanjem na računu od 1,5 miliona eura i drugim problemamima, nije bio lak zadatak za predsjednika. Krenuo je odmah sa rješavanjem problema...Rekordnom naplatom prihoda, uvođenjem mjera štednje, kao i drugim brojnim mjerama preuzetim od strane presjednika, stanje se u Opštini promijenilo“, kazao je Marko Perućica, rukovodilac Službe za saradnju, informisanje i saradnju predsjednika, predstavljajući izvještaj o radu predsjednika Opštine, organa i službi lokalne uprave za prošlu godinu.

Prema njegovim riječima, Marko Kovačević je otvaranjem kabineta za građane Nikšića, pokazao da će na prvom mjestu biti građanin.

„Radom po 12 sati dnevno, prijemom građana i vikendima, održavanjem sastanaka sa brojnim investitorima rezultati su bili sve vidljiviji. Takvim odnosom Kovačević je od najvećih kritičara i oponenata dobijao pohvale za urađeno“, istakao je Perućica.

Upravo dostupnost predsjednika Opštine, koji je prema riječima odbornika liste „Za budućnost Nikšića“, Arsenija Lalatovića, za osam mjeseci rada u 2021. godini primio preko hiljadu građana, pokazuje da u gradu pod Trebjesom, promjenom vlasti „duvaju neki drugi vjetrovi“.

Za tešku situaciju u kojoj se Opština i građani danas nalaze, Lalatović je optužio prethodnu vlast, koja je imala, prema njegovim riječima maćehinski odnos prema Nikšiću. Izrazio je nadu da Nikšić neće više biti korisnik Egalizacionog, „sirotinjskog“ fonda, da će dobiti status grada i da će biti grad koji će pomagati drugim manje razvijenim opštinama kojima je pomoć potrebna.

Rajo Perović, odbornik koalicije „Evropski tim za Nikšić“, smatra da nije tačna konstatacija Lalatovića da su sa državnog nivoa imali „maćehinski odnos“ prema gradu, već da sadašnja Vlada nije ništa uradila za Nikšić i da nikad neće pomoći Opštinu Nikšić koliko je vlada DPS-a.

Istakao je da nema ništa protiv da Nikšić bude korisnik Egalizacionog, ali i ostalih fondova, koji će donijeti sredstva i pomoći da se značajni projekti realizuju za dobrobit građana Nikšića.

Glavna kritika Perovića bila je usmjerena na nepotpunu realizaciju kapitalnog budžeta, pa je umjesto četiri miliona potrošeno 1,6 miliona. Kako je kazao – novac je bio tu, ali ne i ljudi sposobni da taj novac iskoriste za ono za šta je bio namijenjen.

Prema riječima Marka Perućice nova vlast nije čekala raspisivanje izbora već je asfaltirala više ulica nego što je urađeno za prethodnih nekoliko godina, a asfalt, kako je kazao, nije stizao samo do politički podobnih, kako su to radili, kako je kazao, njihovi prethodnici. Istakao je da su zatekli probleme na izgradnji stadiona Sutjeske, Doma za stare i Dvorca kralja Nikole zbog čega su morali da urade revizije projekata, a sredstva su obezbijedili kroz kapitalni budžet Crne Gore. Govornicu je iskoristio i da najavi investicije za ovu godinu.

„Kao nikada do sada planirano je u Opštini Nikšić, što sa državnog nivoa, što sa lokalnog nivoa, što dobijanjem sredstava sporazumom Opštine Nikšić i grada Beograda, ukupno investicija između 15 i 17 miliona eura“, kazao je Perućica.

Marko Burić, odbornik „Evropskog tima za Nikšić“, smatra da je rano analizirati rezultate rada lokalne uprave, da je pohvalno što je Kovačević primio veliki broj građana, ali da se treba baviti rješavanjem problema.

„Utisak je da je zahvaljujući projektima koje smo mi inicirali, izvještaj tako bogat nekim dobrim stvarima. Drago mi je što su nastavili sa projektima, jer će doprinijeti razvoju grada“, kazao je Burić i poručio da će opozicija biti tu da podsjeća novu vlast u Nikšiću na sva predizborna obećanja.

Predsjednik Opštine je kazao da je pomoć sa državnog nivoa mogla biti veća, ali daleko od toga da je izostala, da godinu dana nije dovoljno da se ispune sva predizborna obećanja, ali da se trude da rade najbolje što mogu. Obećao je da će nastaviti da rade u interesu građana i da lokalna uprava teži realnoj proizvodnji.

Sjednica je počela minutom ćutanja, jer je odbornica Tamara Ćalasan, iz koalicije „Za budućnost Nikšića“, zatražila da odaju počast svim žrtvama bombardovanja i svim žrtvama rata u 21. vijeku, navodeći da je na današnji dan prije 23 godine počela NATO agresija, dok je Boris Muratović, odbornik „Evropskog tima za Nikšić“, zatražio da sjednicu počnu minutom ćutanja žrtvama rata u Ukrajini „ma sa koje strane žrtve bile“.

Na dnevnom redu su bili 22. tačke, pa je bilo riječi i o izvještaju o radu javnih preduzeća, ali i o odlukama koje se tiču socijalnog staranja, te tačke kojima će se definisati izmjene Odluka o regulaciji saobraćaja na teritoriji Nikšića.

Bonus video: