Krivokapić u Bugarskoj: Kriza razaranja u Ukrajini podsjetila na sve što smo prošli u našoj istoriji

“Sve što se dešava kriza je demokratije u cijelom svijetu, a ova kriza najviše nas pogađa na planu osnovnih životnih namirnica”, kazao je premijer

16061 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Kriza razaranja u Ukrajini podsjetila je na sve ono što smo prošli nekoliko puta u našoj istoriji, kazao je premijer Zdravko Krivokapić u Bugarskoj.

Krivokapić na poziv predsjednika Vlade Bugarske Kirila Petkova boravi u Sofiji, gdje predvodi delegaciju koja učestvuje na Sastanku predsjednika vlada država članica NATO-a Jugoistočne Evrope.

Teme susreta najviših zvaničnika, kako je saopšteno iz Vlade, bile su implikacija krize u Ukrajini i njeno prelivanje na Zapadni Balkan kroz stvorenu krizu hrane i krizu u energetici, kao i povezivanje regiona kroz izgradnju nove strateške saobraćajne infrastrukture.

“Sve što se dešava kriza je demokratije u cijelom svijetu, a ova kriza najviše nas pogađa na planu osnovnih životnih namirnica”, kazao je premijer, kako navode iz Vlade.

Zdravko Krivokapić Bugarska
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Krivokapić se osvrnuo na migrantsku krizu koja je, kako je naveo, srazmjerno pogodila Crnu Goru, kao i susjedne zemlje Ukrajine.

“Svaka kriza je i prilika, i mi imamo veliki potencijal za razvoj strateških infrastrukturnih projekata. Luka Bar može biti predodređena za transport tečnog gasa, što može biti potencijal za dalje povezivanje u regionu”, istakao je.

Krivokapić je ukazao na izazov kad su u pitanju lažne vijesti i propaganda i predložio stvaranje jakog, zajedničkog centra koji bi se na osnovu vještačke inteligencije bavio procesuiranjem i ispitivanjem lažnih informacija.

Bugarski premijer Petkov krizu u Ukrajini okarakterisao je kao krizu bez presedana, naveli su iz Vlade.

“Ova kriza stvorila je krizu energetike, kao i krizu hrane. Takođe je i prilika da se zemlje Zapadnog Balkana ujedine za dobro svojih naroda i koordinisano djeluju”, kazao je Petkov.

Zdravko Krivokapić Bugarska
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Istakao je, kako se dodaje u saopštenju, da su se lanci snabdijevanja hranom promijenili i da region treba da ima jedinstveni i brzi odgovor i strategiju. On je istakao značaj infrastrukturne povezanosti regiona, predloživši da se koridor 8 mora pojaviti na mapi EU. “Radi se o strateškom prioritetu cijelog regiona koji povezuje Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, tj. povezuje Jadransko i Crno more”, kazao je Petkov.

On je istakao da Bugarska očekuje odličnu žetvu i da već sada imaju dovoljno zaliha, kako bi regionu pružili sigurnost u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Učesnici su na kraju istakli da je povezivanje regiona stvaranje nove platforme za saradnju koja će jače povezati Zapadni Balkan.

Osim premijera Krivokapića, Sastanku predsjednika vlada država članica NATO-a Jugoistočne Evrope u Sofiji prisustvovao je i ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, koji je u razgovoru sa premijerom Bugarske dogovorio dalji nastavak saradnje u cilju obezbjeđenja osnovih životnih namirnica i spoljnotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: