Kad se smire strasti, počinje dijalog (INFOGRAFIK)

Partije se javno pogađaju oko toga ko je veći pobjednik i ko je dobar koalicioni partner. U Ulcinju DUA i DSCG očekuju dijalog sa Forcom, u tom savezu sebe vidi i DPS, dok se savez koji predvodi URA nada još jednom mandatu zbog mogućeg ponavljanja glasanja na dva mjesta

27452 pregleda 99 reakcija 20 komentar(a)
SD i SDP već lupili packe Abazoviću: Slavlje u štabu koalicije "Za novi početak", Foto: GP URA
SD i SDP već lupili packe Abazoviću: Slavlje u štabu koalicije "Za novi početak", Foto: GP URA

Pregovori oko formiranja lokalne vlasti u Beranama i Ulcinju juče nijesu počinjali, niti su opštinske izborne komisije objavile rezultate izbora, ali se nastavilo partijsko prepucavanje i pogađanje iz izborne noći oko toga ko je zaista pobjednik i ko je dobar za koalicionog partnera.

Prema stranačkim preliminarnim rezultatima apsolutnu vlast nije dobila nijedna partija ili koalicija, pa će se ona u obije opštine dogovarati.

Juče su glasnije bile partije koje očekuju da budu dio lokalne uprave u Ulcinju, pa su u javnost stizale poruke da bi u njoj ponovo mogla biti Demokratska partija socijalista i to u savezu sa koalicijom Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokratskim savezom Crne Gore (DSCG), te Forcom. To je za “Vijesti” najavio i nosilac liste DUA-DSCG Mehmet Zenka.

Zenka
Zenkafoto: Boris Pejović

Beranske partije, kako su rekli “Vijestima”, razgovore će o lokalnom savezu početi tek narednih dana a jedina dilema je hoće li Socijalistička narodna partija (SNP), koja je sada ključni nosilac vlasti u toj opštini, biti u njemu.

Urednik agencije Mina Milan Žugić kaže da su u pregovorima o formiranju lokalnih vlasti u Crnoj Gori nažalost uvijek važan segment teme koje nemaju dodirne tačke sa lokalnim problemima:

”Partije veoma često te pregovore pokušavaju da iskoriste za svoje interese koje imaju u nekim drugim stvarima. Uvjeren sam da bi razgovori išli mnogo brže kada bi glavna tema bila lokalni problemi i rješavanje gorućih stvari. Nažalost, i to ukazuje na neophodnost decentralizacije lokalne samouprave i dobijanje većih ovlašćenja, jer opštine sada žive od dobre volje državne vlasti i od Egalizacionog fonda”, naveo je Žugić.

Beranci neće o vlasti još nekoliko dana

Prema preliminarnim podacima partija najviše mandata u Beranama osvojila je koalicija koju je vodio DPS - devet, zatim SNP - sedam, “Za budućnost Berana” i Demokrate - po šest, “Berane sad” 4, Prava Crna Gora 2 i Ujedinjena Crna Gora jedan. Lokalna Skupština ima 35 odbornika, pa je za vlast potrebna podrška njih 18.

Opštinska izborna komisija juče nije objavila rezultate, a njen predsjednik Vladimir Obradović rekao je da pritužbe nisu dobijali i da ih i ne očekuje.

Obradović
Obradović foto: Luka Zeković

Jedinu “nepravilnost” registrovala je policija, koje je tokom izbornog dana u svojstvu građana saslušala aktivistu DPS-a F.D. zbog sumnje da je pokušao na nezakonit način da obezbijedi podršku za tu partiju.

Međutim, “Vijestima” je juče iz beranske policije rečeno da tužilac nije našao elemente krivičnog djela i da postupak protiv njega nije pokrenut.

U strankama sadašnje vlasti koje su osvojile najviše mandata, “Vijestima” je juče rečeno da još nisu počeli razgovori o novoj. Izvjesno je da DPS neće biti u njoj, dok se pozicija SNP-a ne zna. Partije doskorašnje koalicije na državnom nivou (Demokrate, DF, Prava i Ujedinjena) kao i nova politička snaga - “Berane sad”, uslovljavaju to povlačnjem SNP-a iz dogovora o manjinskoj vladi na državnom nivou.

Iz te partije juče su zahvalili građanima na podršci i obećali da je neće prokockati. SNP u saopštenju ponavlja da će” učiniti sve što je u njihovoj moći da Berane što prije osjete boljitak u svakom smislu”, što ukazuje da ne planiraju da budu u opoziciji.

Njihov nosilac izborne liste i aktuelni predsjednik opštine Tihomir Bogavac kaže da treba sačekati konačne rezultate.

SNP Berane, Tihomir Bogavac
foto: Luka Zeković

“Osim toga, treba sačekati i pustiti da se slegnu strasti, pa da krenemo u pregovore. Mislim da to neće biti ove sedmice”, rekao je on na pitanje “Vijesti” da li će SNP inicirati razgovore.

Nosilac liste “Za budućnost Berana” Vuko Todorović takođe kaže da je prerano za početak razgovora, “Premoreni smo od kampanje i svih aktivnosti u vezi sa izborima. Dali smo sebi dan-dva odmora. Vidjećemo poslije toga šta će biti”, odgovorio je on.

Najveći gubitnik izbora u obije opštine - DPS je kroz više saopštenja i istupa svojih poslanika uvjeravao građane da je njihova snaga, kako su naveli, potvrđena sa pojedinačno najviše osvojenih glasova.

”Činjenica da smo godinu i po dana u opoziciji, permanentno izloženi hibridnom ratu i kampanjama orbite “srpsko–ruskog sveta”, njihovih kleronacionalističkim izvršilaca, kao i pokušajima satanizacije od strane političke konkurencije, dakle uprkos svemu tome DPS na svakom izbornom procesu osvaja pojedinačno najveći procent glasova birača... Svjesni smo potrebe da i Ulcinj i Berane dobiju odgovornu lokalnu vlast koja neće biti formirana na mržnji, revanšizmu sa jedne strane i ličnim, partijskim i drugim privilegijama sa druge. Iskustvo iz Kotora, Budve, Tivta svjedoči da koalicije sastavljene na takvoj platformi, po pravilu, opštine i njene građane vode ka blokadi rada institucija, potpunoj paralizi funkcionisanja, što se u krajnjem završava uvođenjem prinudnih uprava”, navodi se u saopštenju DPS-a.

U Ulcinju u pregovore kreću albanske stranke

U Ulcinju je koalicija “Za novi početak” (GP URA, DP, SD i SDP) osvojila 14 mandata, koalicija DPS-BS šest, Forca pet, a Demokrate, koje su prvi put ušle u lokalni parlament, dva. Najveće iznenađenje je rezultat koalicije Demokratske unija Albanaca - Demokratskog saveza, koji je osvojili šest mandata. Lokalni parlament ima 33 odbornika, pa je za većinu takođe potrebno 17.

Ulcinjski OIK nije ozvaničio podatke koje su iznijele partije, a prema informacijama “Vijesti” na dva biračka mjesta utvrđene su nepravilnosti i glasanje će biti ponovljeno. Razlog je što je na jednom mjestu ista osoba glasala dva puta, a na drugom nedostaje jedan listić.

Iako je lider GP URA Dritan Abazović svog nosioca liste već proglasio predsjednikom opštine, potencijalni koalicioni partner - DUA nagovjestila je juče drugačiji razvoj situacije.

”Prvo ćemo razgovarati sa Forcom.To smo rekli i prije izbora. Mi se ponašamo u skladu sa našim riječima”, rekao je Zenka.

On tvrdi da će prvo razgovarati sa onima koji vole Ulcinj, jer će, kako kaže, sačuvati interes grada, radiće za njegovu dobrobit. “To nam je prioritet jer smo se dosta svi igrali poverenjem građana. Svi mi koji smo uključeni u lokalnu politiku”, kazao je Zenka.

Upitan kako to može biti DPS koji ni sa državnog nivoa ništa nije uradio za razvoj opštine, Zenka je kazao da će se vidjeti kako se radi za Ulcinj kada oni budu kvalitetno učestvovali u lokalnoj vlasti.

U istom pravcu su i izjave DPS-a, čiji je poslanik i portparol partije Miloš Nikolić kazao da će vlast u Ulcinju zavisiti od te stranke, DUA i Force. On je saopštio da je URA doživjela poraz u Ulcinju, jer petočlana koalicija “Za novi početak” nije uspjela da uzme apsolutnu vlast, “a samo je zbog toga i formirana”.

Nosilac liste i predsjednik Opštinskog odbora GP URA Omer Bajraktari rekao je “Vijestima” da je koalicija koju predvodi njegova partija osvojila 43 odsto glasova. “To je dosta ko hoće da čita. Sa nekim moramo u koaliciju, ali nije baš tako kako oni kažu”, kazao je Barjaktari komentarišući izjave iz DPS-a.

On vjeruje da su blizu 15. mandata zbog mogućnosti ponovljanja izbora na dva glasačka mjesta.

Pošto OIK još nije objavio rezultate, Barjaktari kaže da je rano za početak dijaloga. Međutim i prije toga, u savezu je došlo do neprijatnih riječi jer su funkcioneri SDP-a i SD-a javno kritikovali Abazovića, optužujući ga da prisvaja izborni rezultat.

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković reagovao je na izjavu Abazovića da su dobili 14 mandata, a da su 2018. godine imali dva.

“Nije lijepo Abazoviću, govoriti neistinu. Znaš da brojiš do 14, a znaš i doprinos ostalih”, napisao je Zeković na Tviteru.

Portparol SD-a Nikola Zirojević je na istoj platformi objavio da je “preciznosti radi” URA dobila pet mandata, kao i Demokratska partija. SD je dobio dva, SDP i Albanska alternativa po jedan mandat, podsjeća Zirojević.

Zamor birača i razočaranje izveli manje građana na birališta

Na lokalnim izborima u Beranama i Ulcinju izašlo je manje građana u odnosu na prethodne 2018. godine, što, prema mišljenju analitičara, ukazuje na zamor birača i razočaranje rezultatima vlasti na državnom nivou.

Prema podacima lokalnih izbornih komisija, u Beranama je u nedjelju glasalo 64,02 odsto birača, dok je 2018. na lokalni izborima u tom gradu izašlo 73,7 odsto upisanih u birački spisak.

U Ulcinju je na birališta u nedjelju izašlo 55 odsto birača, a 2018. godine 62,74 odsto. Na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. u Ucinju je na birališta izašlo 66,2 odsto upisanih u birački spisak, a u Beranama 77,7 odsto.

Urednik agencije Mina Milan Žugić kaže da bi se moglo reći da je narodu dosta izbora i političkih nadgornjavanja. “Crna Gora je konstantno u nekim izbornim procesima posljednjih godina i stalno nešto čekamo da se završi. I sad smo čekali da se završe izbori u Beranama i Ulcinju pa da vidimo šta će biti sa manjinskom vladom”, rekao je Žugić za “Vijesti”.

Dodaje da je na manju izlaznost uticala i činjenica da veliki broj građana, posebno sa sjevera, živi u Podgorici i na primorju pa nijesu bilo zainteresovani da dođu da glasaju. “Takođe nije bilo kao prethodnih godina organizovanog dolaska birača u organizaciji stranaka”, kazao je Žugić.

Smatra da bi ozbiljno trebalo razmotriti opciju da svi izbori budi u jednom danu.

Programski direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević rekao je za TV Vijesti u nedjelju veče da je slaba izlaznost splet okolnosti - formiranje i način formiranja vlade, kao i njen učinak u proteklih godinu i po dana, izglasavanje nepovjerenja Vladi, pa proces pravljenja manjinske vlade...

“Možda generalno jedno nezadovoljstvo građana koji su imali veća očekivanja od Vlade nakon parlamentarnih izbora. Sve je to splet okolnosti koji mogu uticati na nizak nivo izlaznosti”, rekao je Janjušević.

Bonus video: