Marković: Crna Gora potvrdila da je pouzdan partner EU

"Pregovarački proces Crne Gore, od otvaranja pristupnih pregovora u junu 2012. godine do danas, temeljio se na usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, reformama u vladavini prava i osiguranju ekonomskog rasta", kazala je zamjenica glavne pregovaračice Crne Gore sa EU

4439 pregleda 3 komentar(a)
Marković, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Marković, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora je prihvatanjem nove metodologije potvrdila da je kredibilan i pozdan partner Evropskoj uniji (EU), kazala je zamjenica glavne pregovaračice Crne Gore sa Unijom, Dragana Marković.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Marković je danas učestvovala na onlajn regionalnoj radionici na temu Nove metodologije pristupanja EU, koju je organizovalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju - GIZ.

Ona je podsjetila da je Crna Gora u maju 2020. godine prihvatila revidiranu metodologiju pregovaranja.

"Kao izraz jasne opredijeljenosti da Zapadni Balkan bude dio evropske budućnosti, i prevashodno kao političku inicijativu koja se uklapa u postojeći pregovarački okvir između Crne Gore i EU, a koja proces treba da učini krediblnijim i opipljivijim, pruži podršku snažnijoj političkoj dimenziji i afirmisanju politike proširenja", rekla je Marković.

Ona je istakla da je na taj način Crna Gora potvrdila da je kredibilan i pouzdan partner Uniji i da želi da taj podsticaj iskoristi na najbolji mogući način.

"Kroz definisanje konkretnih programa rane integracije, snažnije korištenje pretpristupnih fondova i unapređenje sistema za puno sprovođenje pravne tekovine EU", dodala je Marković.

Marković je podsjetila da se pregovarački proces Crne Gore, od otvaranja pristupnih pregovora u junu 2012. godine do danas, temeljio na usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, reformama u vladavini prava i osiguranju ekonomskog rasta.

Ona je istakla da je pregovaračka struktura prilagođena ovom novom mehanizmu i usmjerena na punu valorizaciju nove metodologije, prevashodno u pogledu njenih dodatih vrijednosti i identifikovanja konkretnih mjera rane integracije i prije samog članstva u EU.

To je, prema njenim riječima, za Crnu Goru dodatna vrijednost pristupnog procesa, s obzirom na to da podrazumijeva veću uključenost zemlje kandidata, u svojstvu posmatrača, u rad različitih EU inicijativa kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.

"Na taj način ćemo biti u mogućnosti da "praktikujemo članstvo i prije zvaničnog članstva" i osiguramo vidljivije prisustvo na evropkom nivou", kazala je Marković.

Ona je istakla da iskustva država koje su posljednje pristupile EU možda i najjasnije pokazuju u kojoj mjeri je blagovremena i adekvatna pripremljenost za obaveze koje proizilaze iz članstva važna, kako prilikom ulaska, tako i daljeg funkcionisanja u okviru EU.

"Insistiranje na učincima u vladavini prava je u potpunosti usklađeno s prioritetima zasnovanim na principu nulte korupcije i snažne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok je dodata vrijednost revidirane metodologije prepoznata prevashodno u njenom intenzivnijem političkom smjeru i činjenici da zagovara jače političko upravljanje i ubrzanu integraciju", rekla je Marković.

Bonus video: