Pravna gimnastika ruši kredibilitet države

Još jednom apelujem i ukazujem na neophodnost poštovanja Zakona o restriktivnim mjerama, kao relevantnog pravnog akta za tu oblast, kako bismo time konačno okončali agoniju u kojoj se zarad mogućih političkih interesa pojedinaca u posljednjih mjesec dana nalazimo, rekao je Đorđe Radulović “Vijestima”

26136 pregleda 191 reakcija 78 komentar(a)
Vlada kontradiktorna sopstvenim odlukama iz decembra 2021: Radulović, Foto: Boris Pejović
Vlada kontradiktorna sopstvenim odlukama iz decembra 2021: Radulović, Foto: Boris Pejović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović pozvao je juče kolege u Vladi da ulože maksimalne napore i usvoje odluku kojom bi se prihvatio paket sankcija Rusiji, koji je prethodno donio Savjet Evropske unije (EU).

"Još jednom apelujem i ukazujem na neophodnost poštovanja Zakona o restriktivnim mjerama, kao relevantnog pravnog akta za tu oblast, kako bismo time konačno okončali agoniju u kojoj se zarad mogućih političkih interesa pojedinaca, u posljednjih mjesec dana nalazimo”, rekao je ministar Vijestima.

Drugi pokušaj da Vlada usvoji pravno spornu odluku kojom navodno podržava sankcije Rusiji, propao je juče na sjednici jer je većina ministara, iz različitih razloga, odbila da je podrži. Radulović nije prisustvovao, jer je u isto vrijeme bio na sastanku sa ambasadorima.

Na dnevnom redu bio je Predlog odluke o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini, umjesto odluke o paketu sankcija Rusiji koji je prethodno usvojio Savjet Evropske unije (EU), a što je predložila vladina Komisija za politički sistem.

Predlogom dokumenta o formiranju koorodinacionog tijela MVP bi bio zadužen da, u skladu sa ostalim državnim resorima, sprovodi odluke o sankcijama. Predlaženo je da zadaci tog koordinacionog tijela budu praćenje uvođenje međunarodnih restriktivnih mjera EU i drugih međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član ili čijim se izjavama pridružuje.

”Zapanjujući su konstantni napori da se svojevrsnom pravnom gimnastikom izigra pravni sistem i Zakon o restriktivnim mjerama, kojim je jasno utvrđen redosljed koraka neophodan za implementiranje međunarodnih restriktivnih mjera. Smišljanje iz dana u dan, iz sedmice u sedmicu novih načina i pokušaja kako da se restriktivne mjere ne sprovedu, a da se istovremeno očuva minimalna doza kredibilnosti pred saveznicima i partnerima zaista je fascinantno”, rekao je Radulović.

Povezani članci

31. Mart 2022.

Vlada ni danas nije uvela sankcije Rusiji

On podsjeća da je takvim pokušajima, kako navodi, Vlada kontradiktorna sopstvenim odlukama iz decembra prošle godine.

”Vjerujem da bi bilo mnogo poštenije, da se otvoreno kaže, poput pojedinih ministara čiji stav cijenim iako se s njima ne slažem, da Vlada ne želi da implementira restriktivne mjere, umjesto što već pune četiri nedjelje, pod raznim izgovorima i pravno krajnje upitnim pokušajima, iscrpljujemo i domaću i međunarodnu javnost, narušavajući kredibilitet naše zemlje”, rekao je ministar.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti protiv odluke o koordinacionom tijelu bili su ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je ponavljao da je ona pravno sporna, ali i ministarka prosvjete nauke, kulture i sporta Vesna Bratić koje je kolegama zamjerila na neprincipijelnosti jer se pokušavaju sakriti iza MVP-a.

Sa jučerašnje sjednice Vlade
Sa jučerašnje sjednice Vladefoto: Gov.me

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić i ministarka odbrane Olivera Injac bile su uzdržane, dok je uz Radulovića bio odustan vicepremijer Dritan Abazović i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Sa jučerašnje sjednice Vlade
Sa jučerašnje sjednice Vladefoto: Gov.me

Za predlog su bili ministri ekonomije i finansija Jakov Milatović, Milojko Spajić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Sa jučerašnje sjednice Vlade
Sa jučerašnje sjednice Vladefoto: Gov.me

Crnogorskim Zakonom o međunarodnim restriktivnim mjerama propisnao je da bi Vlada najprije trebalo da donese odluku kojom prihvata stav EU o restriktivnim mjerama prema Rusiji. Nakon njenog objavljivanja u “Službenom listu”, zakon propisuje da se zaduže nadležni državni organi da sprovedu mjere prema građanima i firmama koje su iz Rusije - a koje su već pod sankcijama EU.

Potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić ocijenio je da je Vlada, neusvajanjem sankcija Rusiji, koje je čitav civilizovani svijet podržao, još jednom Crnu Goru obrukala u međunarodnoj zajednici.

”Lekcija koju smo, na najteži način i sa ogromnim posljedicama, svi naučili iz pogubljenog ponašanja odlazeće Vlade, jeste kako se ne možemo igrati evropejaca sa ljudima suprotnih svjetonazora. To smo jednom pokušali i obilo nam se o glavu tako da ćemo se dugo oporavljati”, saopštio je Orlandić.

Zindović (CGO): Premijer bježi od kredibilne odluke i angažmana svih ministarstava

”Nije neočekivan, a jeste štetan za državne interese Crne Gore istrajavajući neodgovoran odnos premijera Zdravka Krivokapića prema praktičnom uvođenju sankcija Rusiji. Providni su i svi manevri koje on pokušava da izvede kako bi ovu odluku odložio ili obesmislio”, kaže za Vijesti Milica Zindović, saradnica na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Ona navodi da je protok vremena od brze i deklarativne podrške uvođenju sankcija Rusiji do ove neprijatne situacije po državu, dokazao da odlazeća Vlada nije na liniji demokratskih vrijednosti koje reprezentuje i EU kojoj dražava stremi. Sagovornica podsjeća na, kako kaže, novembarske nalaze CG Pulsa koji ukazuju da se ova Vlada, u očima građana, većinski profilisala kao konzervativna, amaterska, klerikalna i bez kapaciteta da sprovodi reformski kurs. “Ovo što vidimo sada je kulminacija tih negativnih karakteristika. To sve naglašava potrebu što promptnijeg formiranja nove Vlade koja će imati neupitan proevropski predznak, a kako bi započeo proces saniranja štete izazvan nesavjesnim postupanjem Vlade, u konkretnom slučaju sa neusklađivanjem sa zvaničnom politikom EU”, navodi sagovornica.

Zindović
Zindovićfoto: CGO

Treba naglasiti, dodaje ona, da je ovim premijer Krivokapić potpuno izgubio kredibilitet među zapadnim partnerima, koje je do prije samo par sedmica ubjeđivao da je pozicija Vlade da usvoji sankcije i osudi agresora nesporna, te da se radi samo o internim procedurama koje se prevazilaze.

”Takođe, i više je nego očigledno da je i sjednica Vlade pred izbore u Beranama i Ulcinju namjerno izbjegnuta pod opravdanjem da nema kvoruma, dok se u međuvremenu radilo na pripremi strategije obesmišljavanja donošenja eventualne formalne odluke o uvođenju efektivnih sankcija Rusiji. Treba naglasiti da ove sankcije podrazumijevaju angažman svih ministarstava i referentnih uprava i da je jedino odluka koja bi uključila jednaku involviranost, posvećenost i odgovoran pristup svih bila kredibilna, a upravo od takve odluke premijer sve vrijeme bježi”, kaže Zindović.

Bonus video: