"kontrola situacije bi bila jako teška"

Krivokapić: Stvaranje manjinske Vlade bi Crnu Goru direktno uvelo u nemire i nestabilnost

"Potrebno je da se nove mlade snage uključe u politiku, vrate etiku u tu djelatnost od najvećeg značaja po društvo i pokažu da politika nije trgovina", rekao je Krivokapić

8234 pregleda 7 komentar(a)
Krivokapić i Edštadler, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić i Edštadler, Foto: Vlada Crne Gore

Potencijalna manjinska Vlada ne može biti stabilna, jer je čine ideološki nespojive partije, a sama prekompozicija u Parlamentu nije dovoljna za reforme, pogotovo ne uz podršku onih koji su korupcijom gušili sistem decenijama, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Iz Vlade je saopšteno da se Krivokapić, sastao na margnama Delfi ekonomskog foruma sa austrijskom ministarkom za Evropu i ustav, Karoline Edštadler.

"Tema razgovora bila je kriza u Ukrajini i moguće reperkusije na Crnu Goru, kao i na njen ulazak u EU", piše u saopštenju.

Krivokapić je ukazao na to da evropsko okruženje mora biti stabilno.

"Potencijalna manjinska Vlada ne može biti stabilna, jer je čine ideološki nespojive partije, a sama prekompozicija u Parlamentu nije dovoljna za reforme, pogotovu ne uz podršku onih koji su korupcijom gušili sistem decenijama. Potrebno je da se nove mlade snage uključe u politiku, vrate etiku u tu djelatnost od najvećeg značaja po društvo i pokažu da politika nije trgovina. Stvaranje te Vlade zemlju bi direktno uvelo u nemire i nestabilnost, a potom bi kontrola same situacije bila jako teška, jer uvijek postoje elementi koji koriste haos, a koji se može nadovezati na dešavanja u Ukrajini", rekao je Krivokapić.

Edštadler je kazala da je vrijeme da Evropska unija (EU) pokaže razumijevanje za status zemalja kandidata i više ih uključi u dešavanja.

"Upravo kriza u Ukrajini pokazuje da ove zemlje mogu biti destabilizovane, što se nikako ne smije dopustiti", kazala je Edštadeler.

Iz Vlade su kazali da je ona zamolila Krivokapića da utiče na građane Crne Gore da i dalje vjeruju u EU, dodajući da proces priključenja mora biti ubrzan, kako Zapadni Balkan ne bi bio zauvijek izgubljen.

Crna Gora, prema riječima Krivokapića, još nije krenula putem evroskepticizma, ali su, kako je zaključio, aktuelna politička situacija i kriza demokratije poljuljale evropska uvjerenja određenog broja građana.