Šehović: Proces oko formiranja manjinske vlade nekad je djelovao prilično neozbiljno, Abazović ima dvije mogućnosti

Šehović je, kako je saopšteno iz SD-a, kazao da je zato potrebno da nova Vlada bude jasno evropski i evroatlantski opredijeljena, i da njeguje najbolje moguće odnose sa svim susjedima

4424 pregleda 5 komentar(a)
Šehović i Jukić, Foto: SD
Šehović i Jukić, Foto: SD

Crna Gora, kao država koja je bila najuspješnija u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) i u kojoj je vladao visok stepen međuvjerskog i međunacionalnog sklada, mora ostati faktor stabilnosti u regionu, naročito u vremenima izraženih bezbjednosnih rizika.

To je poručeno je sa sastanka lidera Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića sa ambasadorom Bosne i Hercegovine (BiH) u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem.

Šehović je, kako je saopšteno iz SD-a, kazao da je zato potrebno da nova Vlada bude jasno evropski i evroatlantski opredijeljena, i da njeguje najbolje moguće odnose sa svim susjedima.

Osvrćući se na aktuelnu političku situaciju, Šehović je ocijenio da se previše vremena gubi oko formiranja manjinske Vlade, i da je čitav proces nekad djelovao prilično neozbiljno.

„Očekivali smo da će sve to mnogo lakše i brže ići, svjesni činjenice da u parlamentu postoji jasno opredijeljena evropska i evroatlantska većina“, rekao je Šehović.

Zato, kako je naveo, mandatar Dritan Abazović ima dvije mogućnosti.

„Prva je da u što kraćem roku predloži građansku, evropsku i pro-NATO Vladu, za koju sasvim izvjesno ima više nego dovoljnu podršku poslanika u Parlamentu“, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, na toj platformi dobrodošli su svi koji žele da se pridruže takvoj većini, ali ne po cijenu igranja sa državnim interesima Crne Gore i trulih kompromisa sa građanskom, evropskom i NATO orijentacijom nove Vlade.

„Druga mogućnost je da, ukoliko tu podršku ne obezbijedi, narednih dana vrati mandat predsjedniku države Milu Đukanoviću”, dodao je Šehović.

On je poručio da SD sigurno neće praviti po državu štetne kompromise oko temeljnih vrijednosti društva, niti oko političkih i programskih prioriteta eventualne manjinske vlade.

Kako je naveo, pristajanje na tako nešto bi se državi vratilo kao bumerang.

„Zato nam je neprihvatljivo da anti-NATO partije dobiju mogućnost da dominantnom ulogom u parlamentu i vladi budu u prilici da svojim činjenjem ili nečinjenjem dođu u situaciju da dodatno mogu kompromitovati Crnu Goru kod naših evroatlantskih partnera“, zaključio je Šehović.

Jukić je, kako je saopšteno, istakao kontinuitet skladnih i dobrosusjedskih odnosa dvije države, i naglasio da je Crna Gora, kao NATO članica i država koja je najdalje napredovala u EU integracijama, uvijek slala poruku stabilnosti i funkcionalnog multietničkog i građanskog društva.

„Mi u BIH čvrsto želimo da Crna Gora ostane primjer suživota, međuvjerskog i međunacionalnog sklada. Želimo i da u Crnoj Gori, kao do sad, imamo pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja“, poručio je Jukić.

On je rekao da je, kao ambasador BiH, potpuno svjestan koliko sve države Zapadnog Balkana imaju svojih internih i eksternih izazova u ovom vremenu.

„I zbog toga se nadam da ćete sva pitanja koja su trenutno na dnevnom redu uspješno prevazići, u korist, prije svega vaše države, a onda i stabilnosti cijelog regiona“, dodao je Jukić.

Bonus video: