Knežević: Nadležni učinili sve da zaštite Miloša i Vesnu Medenicu od krivično pravnog gonjenja

Istakao je da je koordinator službi bezbjedosti Dritan Abazović u novembru morao imati prepisku, te ga je pitao šta će uraditi povodom moguće umiješanosti UP, Specijalnog državnog (SDT) i dijela sudstva

26850 pregleda 327 reakcija 39 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.04.2022. 14:39h

Lider Demokratske narodne partije (DNP) i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević kazao je da su nadležne institucije od oktobra 2021. godine od kada su od kolega iz Europola dobile sadržaj komunikacije sa aplikacije Skaj Miloša Medenice i Darka Lalovića učinile sve da zaštite od krivično pravnog gonjenja Miloša Medenicu i njegovu majku, bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu.

On je na pres konferenciji na temu "Zloubotrebe institucija u slučaju Miloša Medenice" rekao da je neko u Tužilaštvu i Upravi policije (UP) pokušao da sakrije dokaze o organizovanim kriminalnim aktivnostima.

Istakao je da je koordinator službi bezbjedosti Dritan Abazović u novembru morao imati tu prepisku, te ga je pitao šta će uraditi povodom moguće umiješanosti UP, Specijalnog državnog (SDT) i dijela sudstva.

Knežević je kazao da je ključno pitanje ko je dozvolio da Medenica napusti državu bez saslušanja, a njegovu majku štitio od oktobra od kada je komunikacija dostupna nadležnim organima.

Knežević je kazao da osnovane sumnje da su od oktobra 2021.godine nadležne crnogorske institucije učinile sve da kroz zlupotrebu službenog položaja zaštite od krivično-pravnog gonjenja Miloša i Vesnu Medenicu, temelji na osnovu više informacija.

“Sektor kriminalističke policije Specijalnog državnog tužilaštva, a trebalo bi i specijalno policijsko odjeljenje, u oktobru 2021.dobijaju ovaj sadržaj, komunikacije između policajca Lalovića i Miloša Medenice i tek u decembru hapse Darka Lalovića i izvjesnog Božidara Karadžića, a čak ne uzimaju izjave ni u svojstvu građanina ili svjedoka ni Miloša ni Vesne Medenice, zato što ih je neko u SDT-u i Upravi policije štitio i pokušao da prikrije dokaze o učešću u organizovanim kriminalnim aktivnostima”, kazao je Knežević.

On je rekao da je izvjesno da je i Abazović, kao koordinator službi bezbjednosti, morao imati prepisku, te ga je pitao šta će uraditi povodom ovih zloupotreba u Upravi policije, SDT-u, “a očigledno i djelovima sudstva”.

On je kazao da u obrazloženju rješenja Vrhovnog suda od 14.marta 2022., koje je donijelo rješenje o pritvoru Lalovića i Karadžića, piše da je naredbom o proširenju istrage SDT-a od 17.12. 2021.proširena istraga u odnosu na okrivljene Lalovića i Karadžića zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije zbog krivičnog djela - neovlašćena proizvodnja i držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Knežević je pitao postupajuću tužiteljku u ovom slučaju, Natašu Bošković, zašto nije privela i pdoigla naredbu o proširenju istrage i protiv Miloša Medenice i Vesne Medenice.

“Jer su i sudije Vrhovnog suda imale uvid u komunikaciju koju je vidjela cijela crnogorska javnost, gdje se sin Vesne Medenice slika sa automatima, poručuje drogu i aktivno govori o svom učešću u švercu cigareta i švercerskim klanovima Grand i mojkovačkom”.

Istakao je da to jasno govori da je neko iz sektora SDT, UP omogućio Milošu Medenici prije nego što se formirao predmet protiv njega i sa nedopustivim zakašnjenjem, d anapusti Crnu Goru, izbjegne krivično-pravno gonjenje.

“A očigledno je i garantovao njegovoj majci da će biti izuzeta od krivično pravnog gonjenja”.

Knežević je pozvao glavnog specijalnog tužioca (GST) Vladimira Novovića, UP i Abazovića da pokrenu istragu i objasne ko je štitio Miloša i Vesnu Medenicu.

“Nije problem da se samo pokrene istraga i da neko disciplinski odgovara, od tužilaca, sudija i policajaca, već je neophodno da oni budu uhapšeni i procesuirani, je rovo nisu sitni propusti”, rekao je Knežević.

Odgovarajući na pitanje zašto se povodom ovog slučaja nisu oglasili ni Abazović, ni direktor UP Zoran Brđanin, ni ministar unutrašnjih poslova, Knežević je rekao da njihovo ćutanje govori o neznanju ili umiješanosti.

“Bez nezavisne istrage, mi teško možemo utvrditi ko je do kraja umiješan, a ko nema pijma o čemu se radi, a ne bih baš rekao da su toliko neznaveni ni u Tužilaštvu, ni u policiji, niti u samoj Vladi-bezbjednosnom sektoru”.

Istakao je da ne vjeruje da postoji osoba koja misli da u ovom trenutku Veselin Veljović nije imao saznanja koja se odnose na Miloša Medenicu i na postojanje klana iz Granda i Mojkovca, koji su se bavili švercom cigareta, prvo u ime države, pa onda u svoje ime.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ispituje da li je Miloš Medenica, sin doskorašnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, počinio bilo koje krivično djelo iz njihove nadležnosti.

Portal Libertas je juče i prekjuče objavio transkripte vezane za navodne kriminalne radnje Miloša Medenice.

Bonus video: