Četiri ministra i dva savjetnika premijera pratiće primjenu sankcija Rusiji

U Koordinacionom tijelu Đorđe Radulović, Sergej Sekulović, Jakov Milatović, Milojko Spajić, savjetnici premijera Vojo Laković i Tijana Ivančević. kao i državni sekretar u Ministarstvu pravde Andrej Milović i glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić

14814 pregleda 92 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini.

Odlukom se propisuje da je zadatak Koordinacionog tijela da prati uvođenje i primjenu međunarodnih mjera od strane Savjeta Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član ili čijim se izjavama pridružuje, u skladu sa vanjskopolitičkim prioritetima povodom ratnih dešavanja u Ukrajini.

Koordinaciono tijelo čine ministri vanjskih poslova Đorđe Radulović, unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ekonomskog razvoja Jakov Milatović, finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, državni sekretar u Ministarstvu pravde Andrej Milović, glavna pregovaračica sa EU Zorka Kordić i savjetnici premijera Vojo Laković i Tijana Ivančević.

odluka koordinaciono tijelo sankcije
foto: Screenshot

Kako bi se Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u potpunosti uskladila sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i pridružila odlukama Savjeta EU, Vlada je kako je saopšteno donijela:

- Odluku o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukom Savjeta Evropske unije 2022/266/ZVBP od 23. februara 2022. godine, kao odgovor na priznavanje područja ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska koje nijesu pod kontrolom Vlade Ukrajine i na naredbu ruskim snagama da stupe na ta područja.

- Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije u odnosu na djelovanja koja podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine;

- Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije s obzirom na djelovanja Rusije kojima se destabilizuje situacija u Ukrajini.

"U diskusiji je naglašeno da Savjet EU periodično vrši reviziju odluka koje se odnose na uvođenje restriktivnih mjera, posebno u dijelu vremenskog roka njihove primjene, kao i lica i entiteta koji su njima obuhvaćeni, pa je donošenje ovih propisa neophodno kako bi se Crna Gora pridružila mjerama Savjeta EU i inkorporirala ih u nacionalni pravni sistem", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: