ANB da dostavi saznanja o praćenju poslanika

O tome je bilo riječi na posljednjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, kazao je Milan Knežević

10112 pregleda 16 komentar(a)
O detaljima ne može da govori: Knežević, Foto: Boris Pejović
O detaljima ne može da govori: Knežević, Foto: Boris Pejović

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić dostaviće članovima Odbora za bezbjednost i odbranu operativna saznanja o eventualnoj ugroženosti poslanika koji bi mogli da se nađu u okruženju osoba sa kriminalnim dosijeom.

To je juče na konferenciji za novinare rekao lider Demokratske narodne partije (DNP) i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević.

”Odbor je donio odluku da direktor ANB-a dostavi operativna saznanja koja idu u pravcu obezbjeđivanja bezbjednosti poslanika koji bi mogli u određenim situacijama da se nađu u okruženju ljudi koji su potencijalno sa kriminalnim dosijeom”, kazao je Knežević odgovorajući na pitanje “Vijesti” da li je na sjednici tog skupštinskog radnog tijela u ponedjeljak razgovarano o praćenju poslanika i da li će se to pitanje naći kao tema neke posebne sjednice.

Knežević je naveo da je bilo nekih tema i pitanja na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, ali o tome ne može da govori jer ga obavezuje Zakon o tajnosti podataka.

”Ono što mogu da saopštim jeste da sam ono što se tog dana čulo na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu doživio izuzetno dramatično, ozbiljno, i mislim da smo daleko od reformi u bezbjednosnom sektoru”, rekao je Knežević.

Vukšić je nakon što je stupio na funkciju direktora ANB-a tražio formiranje predmeta protiv svog prethodnika Dejana Peruničića zbog nezakonitog prisluškivanja i praćenja političara i novinara.

Specijalno državno tužilaštvo je početkom februara prošle godine formiralo predmet, a nakon što im je stiglo izjašnjenje i prijava Vukšića, narednog dana je dostavljen nalog za sprovođenje istražnih radnji i saslušanje službenika. Vukšić je prije toga potvrdio pisanje “Vijesti” da prikupljaju informacije i dokaze koji se odnose na nezakonitosti u radu pojedinih službenika tajne službe.

Knežević je u novembru prošle godine saopštio da su prema operativnim saznanjima koje su u Demokratskom frontu dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, došli do podataka da je ANB u periodu od 5. do 7. jula 2020. godine ozvučila čitav hotel “Palas” kako bi prisluškivala 278 poslanika, funkcionera, anketara i aktivista DF-a koji su tamo bili na seminaru.

Bonus video: