Vuković: Dešavanja u Kotoru ukazuju na političku korupciju

U Budvi su protestovali i revoltirano uskakali kroz prozore Opštine, a danas blagosiljaju političku korupciju, navodi Vuković

9054 pregleda 153 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Tri kotoska odbornika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), Dejan Ognjanović, Milica Ljutić i Mladen Donković, nijednim postupkom nisu nagovijestili kolegama iz stranke i odborničkog kluba da planiraju da promijene političku stranu. Takav presedan ukazuje na političku korupciju koja je predsjedniku Opštine Kotor Vladimiru Jokiću i Demokratama omogućila opstanak na vlasti.

To se navodi u otvorenom pismu koje je DPS poslao ambasadama, međunarodnim i nevladinim organizacijama, medijima, nezavisnim intelektualcima i političkim subjektima.

Poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković, kazala je da u toj partiji izražavaju zabrinutost povodom dešavanja na devetoj sjednici Skupštine kotorskog parlamenta, održanoj 24. marta, gdje su samo nekoliko dana prije uvođenja prinudne uprave - nakon što pola godine kotorska Skupština nije zasjedala zbog nedostatka kvoruma - tri odbornika DPS-a odlučila da glasaju za budžet i time produže mandat "nefunkcionalnoj lokalnoj vlasti na čelu s Demokratama".

Vuković navodi da je Jokić još ranije izgubio podršku dijela koalicinih partnera iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", s kojima je 2020. godine formirao kotorsku vlast.

"Podsjećanja radi, kad je tokom 2020. godine jedan od odbornika u lokalnom parlamentu Budve odlučio da napusti neozbiljnu i nefunknionalnu lokalnu vlast koju su u tom gradu, između ostalih, činili DF i Demokrate, čelnici Demokratske Crne Gore danima su protestovali i revoltirano uskakali kroz prozore Opštine Budva. Danas, kao što vidimo, blagosiljaju političku korupciju, kad njima brane sopstvene poitičke privilegije", istakla je ona.

Vuković kaže da DPS upozorava domaću i međunarodnu javnost da je na sjednici kotorskog parlamenta došlo do "par ekselans političkog i pravnog nasilja, ali i urušavanja demokratskih institucija".

"Na istovjetnoj sjednici kamerama je zabilježen snimak čiju vrijednost i vjerodostojnost možete sami ocijeniti. Naime, na snimku se vidi kako jedan od odbjeglih odbornika DPS-a, Milica Ljutić, jasno dobija instrukcije od, za sada nepoznate osobe, da glasa u svoje i ime dva odbornika koji u trenutku glasanja nisu bili u skupštinskoj sali. Kako niko od ovlašćenih lica u skupštinskoj sali nije reagovao na kršenje zakona i zloupotrebu demokratije, obavještavamo vas da je DPS podnio krivične prijave protiv odbornice Ljutić i odgovornih lica", navela je ona.

Poslanica DPS-a je ukazala na, kako je rekla, "još svježije događaje u Ulcinju", gdje je, kako tvrdi, koalicija "Za novi početak" "pokušala na sve načine, uz brojne zloupotrebe, pritiske i nezakonitosti, da osvoji mandat više na lokalnim izborima".

"Posljednji događaji u kotorskoj Skupštini, ali i u Ulcinju, otvaraju brojna pitanja. Ko ima pravo da obesmišljava izborne procese i izraženu volju birača na izborima? Da li zemlji kandidatkinji za članstvo u EU i članici NATO-a treba dopustiti legitimisanje loših političkih praksi koje imaju sjenku korupcije? Zato pozivamo političke činioce, predstavnike NVO i međunarodne zajednice da reaguju, jer otvoreno gaženje Ustava u Kotoru može imati dalekosežne posljedice po demokratiju i društvo u cjelini. Ovakvo postupanje ostataka kotorske vlasti i bivših odbornika DPS-a, legitimiše sumnje da su upleteni u političku korupciju i aktivira alarm za uzbunu svima koji misle dobro Crnoj Gori i njenim građanima", poručila je Vuković.

Bonus video: