Američki zvaničnik o sankcijama Maroviću: Pokazati predanost borbi protiv korupcije, uključujući dovođenje traženih

Na pitanje da li postoji mehanizam kojim bi se pomoglo izručenje Svetozara Marovića američki zvaničnik je odgovorio da SAD kod uvođenja sankcija uvijek bilateralno traže od uključenih zemalja da iskoriste te prilike i za sprovođenje svojih antikoruptivnih radnji, i očekuju da kad god je prikladno da te zemlje takođe sprovode sankcije

15757 pregleda 8 komentar(a)
Marović, Foto: Boris Pejović
Marović, Foto: Boris Pejović

"Teško je zamisliti bilo kakvu međunarodnu finansijsku transakciju koja na neki način ne dotiče Sjedinjene Američke Države, pa će tim pojedincima biti veoma teško da djeluju u međunarodnom finansijskom sistemu", rekao je o uvođenju sankcija šefa budvanske kriminalne grupe i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozaru Maroviću i još šest lica neimenovani zvaničnik Ministarstva finansija na onlajn brifingu sa grupom novinara sa Zapadnog Balkana.

Na pitanje da li postoji mehanizam kojim bi se pomoglo izručenje Svetozara Marovića američki zvaničnik je odgovorio da SAD kod uvođenja sankcija uvijek bilateralno traže od uključenih zemalja da iskoriste te prilike i za sprovođenje svojih antikoruptivnih radnji, i očekuju da kad god je prikladno da te zemlje takođe sprovode sankcije.

"Stoga očekujem da sve zemlje u regiji pokažu predanost u borbu protiv korupcije, uključujući dovođenje traženih za korupciju", kaže visoki zvaničnik Stejt dipartmenta.

Na pitanje o konkretnim razlozima za uvođenje sankcija bivšoj glavnoj tužiteljki Tužilaštva BiH zvaničnik Ministarstva finansija je odgovorio da ne može dati konkretne razloge.

"Ali mogu vam reći da imamo vjerodostojne informacije da je učestvovala u značajnim korupcijskim djelima tokom i nakon vremena vezanog za funkciju, a to je pozicija od povjerenja javnosti koja je zloupotrijebljena za ličnu korist", naveo je američki zvaničnik.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije protiv šefa budvanske kriminalne grupe i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja u regionu.

Pored Marovića, ekonomske sankcije su uvedene za još šest osoba iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

S druge strane, američki Stejt dipartment javno je označio bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Nikolu Gruevskog i bivšeg direktora Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove (UBK) Sašu Mijalkova, kao i Gordanu Tadić iz Bosne i Hercegovine, bivšu glavnu državnu tužiteljku.

Ambasada SAD danas je poručila da Svetozar Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i "suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao."

"Današnjim mjerama američkih ministarstava finansija i vanjskih poslova, označavaju se akteri na Zapadnom Balkanu koji ugrožavaju regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju. Označavanjem Svetozara Marovića, Amerika jasno kaže da je nekažnjivost neprihvatljiva", poručili su iz Ambasade na Tviteru.

Bonus video: