Demokrate: Tragikomična saga o manjinskoj Vladi dovela je do destabilizacije političkih prilika

"Cijela ova za Crnu Goru krajnje zamorna i iscrpljujuća priča jasno govori da se radi o urnebesnom procesu jer kad imamo nespornu činjenicu da su ogromni problemi i neslaganja jedina izvjesnost u samom nastajanju koncepta manjinske Vlade, može se zamisliti kako bi tek problematično i nestabilno funkcionisala takva skupina kad bi postala Vlada"

12373 pregleda 55 reakcija 14 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Tragikomična saga o manjinskoj Vladi koja traje već nekoliko mjeseci dovela je do destabilizacije političkih prilika jer već duže od dva mjeseca, od izglasavanja nepovjerenja 42. Vladi, Crna Gora nema ni predlog sastava niti programa 43. iako su rušenje 42. Vlade pravdali izgovorom ubrzanja procesa integracija Crne Gore u EU i odblokiranjem institucija, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Rezultat vidimo svi. Cijela ova za Crnu Goru krajnje zamorna i iscrpljujuća priča jasno govori da se radi o urnebesnom procesu jer kad imamo nespornu činjenicu da su ogromni problemi i neslaganja jedina izvjesnost u samom nastajanju koncepta manjinske Vlade, može se zamisliti kako bi tek problematično i nestabilno funkcionisala takva skupina kad bi postala Vlada. Produkt dosadašnje neodgovorne politike glavnih aktera ove tragikomične rašomonijade je velika nestabilnost, unijeta neizvjesnost u politički sistem i izgubljeno dragocjeno vrijeme i energija koju je trebalo posvetiti ozbiljnom obavljanju javnih poslova i reformisanju društveno-političkog ambijenta. Institucije se urušavaju ako u njih uđu ljudi bez autoriteta. Takvi su ucijenjeni političari, u vezi kojih tajna ruka izvlači materijal iz fioke, kao i političari koji su u prometu, koji kao takvi ne djeluju u javnom interesu već isključivo radi svojih ličnih finansijskih potreba", ističe se u saopštenju Demokrata.

Oni su dodali da "sve navedeno svjedoči o beskrajnoj i veoma drskoj neozbiljnosti, nesposobnosti i neodgovornosti u odnosu na društvene potrebe u vremenu velike krize, a da je cilj samo zadobiti što veći kolač vlasti".

"O urnebesnim razmjerama ovog komičnog procesa govori i činjenica da je jedno isto lice, od strane mandatara i njegove partije, proglašeno prvo, prije par dana, za budućeg ministra ekonomije, a koliko sinoć za budućeg gradonačelnika Bara. Paralelno s pomenutim, sprovodi se projekat revitalizacije DPS-a (Demokratska partija socijalista), i to bez ikakvih obzira prema građanima Crne Gore, čija se jasno izražena volja tretira kao nepostojeća stvar. Tako, imali smo priliku da čujemo da će tu vladu činiti samo partije pobjednici sa izbora, međutim, uprkos obećanjima i zakletvama pojedinih, vidimo da se uključuju i SD (Socijaldemojrate) i SDP (Socijaldemokratska partija), dok – da tragikomedija bude veća - sve treba počivati na volji poraženog DPS-a da to podrži. To govori i o spremnosti rukovodstva SNP-a (Socijalistička narodna partija) na poniženje i javnu blamažu, sve radi šačice vlasti", rekli su iz Demokrata.

Iz te partije su poručili da "međutim, i rezultati ulcinjskih i beranskih izbora na kojima je DPS doživio novi brodolom, partije koje podržavaju manjinsku vladu u Beranama doživjele poraz, a mandatar fijasko u svom gradu u kojem ne uspijeva da obezbijedi podršku za svoju listu, uprkos produkovanju nacionalizma i miješanja političke vlasti iz Tirane koje smo jedini osudili, kao što smo osudili i miješanje političke vlasti iz Beograda, uoči ranijih lokalnih izbora, ali i način na koji je Đukanović parcijalno raspisuje izbore, pokazuje da su svjesni da im rapidno opada povjerenje građana i da će sve biti i jalovo i kratkotrajno".

"Zbog toga postoji osnovana sumnja da je krajnja politička namjera ovog procesa da URA, SNP, DPS, a moguće i neki drugi politički subjekti, stvore haos da bi pribavili opravdanje da se održe parlamentarni, predsjednički i lokalni izbori u jednom danu, uz odlaganje ovih lokalnih izbora kako bi se odložio brzi i izvjesni poraz na tim izborima", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: