SD: Svaka promjena potpisanog sporazuma o 43. Vladi kapitulacija pred ucjenama SNP-a

"Odustaje se od odlučivanja konsenzusom na Vladi o najvažnijim državnim odlukama! Nedopustivo je da se mijenja način odlučivanja o temeljnim državnim pitanjima – poput Ugovora sa SPC, Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, i da se umjesto konsenzusa pristaje na dvotrećinsko odlučivanje, koje je u ovakvoj strukturi Vlade lako dostižno SNP-u i URA-i. Ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan postaju politički prioriteti nove Vlade!"

9342 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) saopštile su da je 39 poslanika opozicije već potpisalo Platformu za formiranje evropske 43. Vlade Crne Gore i da "svaka promjena tako potpisanog akta bi značila kapitulaciju pred ucjenama Socijalističke Narodne Partije (SNP) i igranje sa državnim interesima zarad par funkcija."

Iz SD-a poručuju da su "razlike između već potpisanog i novog sporazuma koji se usaglašava sa SNP-om značajne i očigledne".

"Odustaje se od odlučivanja konsenzusom na Vladi o najvažnijim državnim odlukama! Nedopustivo je da se mijenja način odlučivanja o temeljnim državnim pitanjima – poput Ugovora sa SPC, Zakona o popisu i Otvorenog Balkana, i da se umjesto konsenzusa pristaje na dvotrećinsko odlučivanje, koje je u ovakvoj strukturi Vlade lako dostižno SNP-u i URA-i. Ugovor sa SPC i Otvoreni Balkan postaju politički prioriteti nove Vlade!", poručuju iz SD-a.

U saopštenju piše da se u novom sporazumu kao politički prioriteti Vlade navode i "regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama (SPC) i sagledavanje regionalnih inicijativa (Open Balkan koji predstavlja ljepši naziv za tzv. „srpski svet“ Aleksandra Vučića), a koji u sporazumu koji je opozicija potpisala nijesu postojali kao politički prioriteti."

"Predlaganje Zakona o popisu stanovništva postaje normativni prioritet i to čak u prvom kvartalu rada Vlade. U novom sporazumu se, kao normativni prioritet za ispunjavanje obaveza za članstvo u EU, navodi predlaganje Zakona o popisu stanovništva i to u prvom kvartalu rada Vlade, što je nedopustivo u izbornoj godini. Uvođenje sankcija Rusiji se ne pominje u novom sporazumu. Za razliku od prvobitnog sporazuma koji je jasno propisao obavezu podržavanja politike sankcija koju naši evropski i evroatlantski partneri sprovode prema Ruskoj Federaciji, novi sporazum sankcije ne pominje", poručuju iz SD-a.

U saopštenju dodaju da se "odustaje od usvajanja prijedloga Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri."

"Prvobitni sporazum propisivao je jasnu obavezu davanja podrške prijedlogu Rezolucije povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu čime bi se iskazala puna privrženost vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU. Ovo pitanje se, u novom sporazumu, uopšte ne pominje. Ni govora o Rezoluciji o Srebrenici. Za razliku od obaveze iskazivanja pune podrške usvojenoj Rezoluciji Skupštine Crne Gore o genocidu u Srebrenici kao činu civilizacijskog odnosa, ovo pitanje se u novom sporazumu ni ne pominje", navodi se u saopštenju SD-a.

Socijaldemokrate se, kako navode u saopštenju, "kao i na dan potpisivanja, i danas drže sporazuma koji smo, kao predstavnici opozicionih partija, svi zajedno potpisali, vjerujući da njime na najbolji načim štitimo interese Crne Gore."

"Nijesmo spremni da podršku Vladi mandatara Vladimira Jokovića, a po volji Aleksandra Vučića, sa ovakvom agendom, trampimo za par funkcija i pozicije „po dubini“, za nas je interes Crne Gore ipak na prvom mjestu", zaključuje se u saopštenju SD-a.

Bonus video: