Đukanović: Nepovjerenje u partije zbog prevelikog očekivanja nakon smjene vlasti

"Vjerujem da su građani mislili da će se stvari promijeniti nakon smjene vlasti i da će se ostvariti promjene koje su oni željeli. Sad upitno je šta je ko zaista želio, da li istinske promjene ili ostvarivanje nekih drugih ciljeva i želja”

15143 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Građani imaju malo povjerenje u političke partije jer su imali prevelika očekivanja nakon promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, ocijenio je sociolog Andrija Đukanović navodeći da to stvara lošu sliku o crnogorskom društvu.

Istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) i agencije MINA pokazalo je da građani u Crnoj Gori najmanje povjerenja imaju u političke partije, odnosno svega 10,4 odsto ispitanika.

"Vjerujem da su građani mislili da će se stvari promijeniti nakon smjene vlasti i da će se ostvariti promjene koje su oni željeli. Sad upitno je šta je ko zaista želio, da li istinske promjene ili ostvarivanje nekih drugih ciljeva i želja”, rekao je Đukanović agenciji MINA.

Đukanović je ocijenio da svi mogu i da bi morali biti opravdano razočarani ponašanjem političke elite.

Prema njegovim riječima, političke partije postale su cilj same sebi, dok je demokratski i ekonomski razvoj države stavljen u drugi plan.

"Vidjeli smo da su se neke dobro poznate prakse poput partijskog zapošljavanja nastavile, što je po meni otvorena diskriminacija građana po osnovu političkog opredjeljenja”, dodao je Đukanović.

On je kazao da su partijske knjižice ostale ključni kriterijum za dobijanje posla i funkcija, a da su uz to u igri i neke druge poželjne osobine poput vjerske pripadnosti.

“Uglavnom građani nemaju jednake šanse i nijesu ravnopravni, što je nastavak dugogodišnje prakse. To bi trebao biti dovoljan razlog za razočarenje partijama”, istakao je Đukanović.

Đukanović je naveo da partije nijesu učinile ništa da zatvore postojeće pukotine i podjele u društvu i da su podjele produbljene, pa čak i među saveznicima sa posljednjih izbora.

“Građani valjda vide i ovo nadgornjavanje oko formiranja nove vlade koje se svelo na raspodjelu funkcija i svađu oko toga. Osnovni problem je sto ne postoji volja za kompromisom, ali ni jasno definisan smjer i vizija kakvo društvo politička elita želi da izgrađuje”, kazao je Đukanović.

On je istakao da su crnogorski građani veoma zainteresovani za politiku i politička dešavanja.

Kako je kazao, partije podižu atmosferu pred svake izbore do maksimuma, što se prenosi i na građane.

“Izbori se predstavljaju kao pitanje života i smrti pa ne čudi sto je javnost toliko zainteresovana za politiku. Teško je objasniti ove podatke da i pored nepovjerenja u partije građani ipak masovno glasaju”, rekao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da su strasti koje se raspiruju pred svake izbore, a koje u sebi nose nacionalne i vjerske momente, odlučujući faktor koji tjera ljude da podržavaju neku od stranaka.

“Partije to znaju i to koriste maksimalno. Građani nažalost ne razmišljaju samo o ekonomiji i boljem standard, već se opredeljuju za glasanje zbog nekih drugih putanja poput nacionalnih, od entitetskih i vjerskih pitanja”, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da slabo povjerenje u političke partije stvara lošu sliku o crnogorskom društvu i sliku besperspektivnosti drustva.

Kako je kazao, partije su okrenute samo sebi i svojim uskim partijskim interesima, što je za društvo katastrofalna činjenica.

“Razočarenje u djelovanje partija, koje je opravdano, dovodi u pitanje smisao politike kao djelatnosti koja se počinje shvatati kao biznis a ne vjestina upravljanja državom”, rekao je Đukanović.

Đukanović je naveo da se u Crnoj Gori danas vidi jedna opšta nefunkcionalnost institucija koje, prema njegovim riječima, nikada nijesu bile nezavisne već podređene partijskim interesima.

“Sva pitanja u društvu su obojena partijskim intresima. Država je blokirana zbog partijskih sukoba. Vidimo da su članovi partija dobro situirani, da su njihovi članovi porodica zapošljeni i da svojim standardom odskaču od prisječnog građanina”, kazao je Đukanović.

On je rekao da se ništa ne može učiniti ako nijeste partijski vojnik i da to vodi društvo u propast.

“Glavni kriterijum za sve je partijska pripadnost sto stvalja partijski interes ispred drustvenog a to može da proizvede nesagledive posljedice i u funkcionisanju institucija ali i ekonimiji i svim drugim oblastima drustvenog života”, dodao je Đukanović.

Đukanović je, upitan da prokomentariše podatak da najviše ispitanika ima povjerenja u zdravstveni sistem, kazao da je iznenađen tim nivoom povjerenja građana u zdravstvo.

"Ako znamo kako je zdravstveni sistem funkcionisao za vrijeme pandemije kada se borba sa kovidim često vodila stihijski i bez smisla često podređujući zdravlje političkim i drugim interesima”, rekao je Đukanović.

On je dodao da se, osim toga, građani stalno žale na loš zdravstveni sistem, duga čekanja na preglede i intervencije, korupciju u zdravstvu i lošem kvalitetu usluga što, kako je ocijenio, i jeste činjenica.

“Otuda me čudi otkud sad ovakvo povjerenje u zdravstvo”, istakao je Đukanović.

Bonus video: