Đukanović: Podržaćemo manjinsku vladu, opšteprihvaćen stav da će trajati godinu

“Valjda 46 poslanika čini većinu. Većina uvijek ima legitimno pravo da zakaže sjednicu parlamenta. Ta većina se, očigledno, muči s opstrukcijom koju priređuju oni koji žele da parališu institucije Crne Gore. Za mene nema nikakve dileme - 46 poslanika imaju pravo da traže i dobiju sjednicu parlamenta”, poručio je Đukanović

58609 pregleda 97 reakcija 97 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot
Đukanović, Foto: Screenshot
Ažurirano: 21.04.2022. 23:11h

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, saopštio je večeras da je Glavni odbor (GO) stranke donio odluku da podrži formiranje manjinske vlade.

“Budući da je ispunjen najveći dio uslova koje je naša stranka postavila. DPS se nije bavio pitanjima partijske i personalne participacije u vladi, već prioritetnim politikama - i to u oblastima bezbjednosti, ekonomije, evropskih integracija i zdravstva. Na sjednici su usvojeni zaključci o navedenim temama, na kojima će DPS insistirati u radu vlade. Narednih dana javnost ćemo detaljno upoznati s odlukama o ovim pitanjima”, rekao je Đukanović na pres-konferenciji nakon sjednice GO-a.

Druga večerašnja odluka se, kako je naveo, odnosi na period prethodne dvije godine, u kom se DPS, prema njegovim riječima, potvrdio kao “politička i patriotska vertikala državne politike, sa jasnom vizijom budućnosti i kapacitetima za njeno ostvarivanj”e.

Na izborima 30. avgusta 2020. godine, DPS je, kaže Đukanović, demonstrirao u Crnoj Gori “do tada nezabilježen demokratski kapacitet”, i iste večeri priznao rezultate izbora, čime je, navodi, dao potpun doprinos mirnoj tranziciji vlasti.

“To je pokazatelj vitalnosti i snage DPS-a. Gdje su danas oni koji su licitirali da će DPS nakon gubitka vlasti pasti na 10 ili 15 odsto podrške birača, ili da ćemo doživjeti unutarpartijsku diobu? Gdje su oni koji su govorili da ćemo nakon poraza napustiti Crnu Goru i pobjeći zbog navodnih nepočinstava? Svi smo tu i rejting DPS-a je stabilan... Šta je bilo s planovima velikosrpskog nacionalizma za aneksiju Crne Gore u okviru projekta ’srpskog sveta’? Da li neko misli da su srpski nacionalisti odustali od tog nauma? Ne, vrlo su posvećeno radili, uložili velika sredstva, ali im nije moglo biti. Građani im to nisu dozvolili, a DPS je bio pretvrd orah za njih. Stali smo im na put i u Nikšiću, i na Cetinju, i kad su planirali da usvoje pogubni zakon o državljanstvu, i kad je trebalo održati prevarni popis, i kad su htjeli da potpišu ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom na štetu interesa Crne Gore”, naveo je Đukanović, dodajući da je DPS na kraju ispunio obećanje koje je dao - “srušio” Vladu u parlamentu.

Milo Đukanović
foto: Screenshot

Treća poruka nakon sjednice GO-a treba, kako je rekao, da se odnosi na predstojeći period, u smislu da je “ovo prvi korak ka obnovi pune državno-političke relevantnosti i nužne stožerne uloge naše partije u dostizanju evropske budućnosti naše države”.

DPS je, prema njegovim riječima, pokazao snagu da se bori iz nešto nepovoljnijeg opozicionog statusa.

“Pokazali smo sposnobnost da uviđamo i ispravljamo greške... Takav trend ćemo nastaviti. Vrijeme za nama je jasno demonstriralo da je DPS, sa svim svojim manama i vrlinama, uspjesima i pogrešnim odlukama, ipak najpostojaniji temelj odbrane vrijednosti savremene Crne Gore i nesporna lokomotiva razvoja našeg društva. Nema nikakve dileme da će DPS nakon narednih parlamentarnih izbora zauzeti mjesto koje mu pripada”, poručio je Đukanović.

“Bolje da imamo vladu, nego posmrtne ostatke prethodne”

Komentarišući ocjenu Socijaldemokrata (SD) - da će buduća vlada služiti samo za popunjavanje funkcija, jer nema podršku 49 poslanika, koliko je neophodno za reforme u pravosuđu - lider DPS-a je kazao da vjeruje da će vlada poslužiti stabilizaciji prilika u državi i odgovornijem ispunjavanju obaveza prema međunarodnoj zajednici.

“Crna Gora se suočava s političkim problemima, a odgovor na njih može dati politička vlada. Nažalost, u ovom trenutku nije postojao dovoljan konsenzus u pogledu odgovornosti prema nacionalnim interesima da bi se formirala politička vlada. Konsenzus se uspostavio u pogledu manjinske vlade. Naša logika je da je bolje da imamo vladu, nego da, u političkom smislu, imamo posmrtne ostatke prethodne vlade. Razumijemo nezadovoljstvo SD-a. Naše uvjerenje je bilo da SD bude u vladi. Nismo učestvovali baš u svim detaljima razgovora o vladi... Zašto nije došlo do učešća SD-a, o tome treba da odgovor da mandatar. Mislim da je to šteta”, istakao je on, dodajući da bi se obradovao da se sastav vlade o kom se govori dopuni i predstavnicima SD-a.

Apsolutna neodgovornost Krivokapića

Govoreći o predlogu premijera Zdravka Krivokapića da se za 5. jun zakaže sjednica Skupštine na kojoj bi se birala prelazna vlada, Đukanović je kazao je odlazeći premijer donedavno tvrdio da je izbor svake vlade do njegove neustavan, a da sad predlaže tehničku vladu.

“To je eklatantan dokaz o apsolutnoj neodgovornosti g. Krivokapića i ostataka njegove Vlade prema nacionalnim interesima Crne Gore... Crnogorska javnost je dobila predlog vlade, i očekujem da će narednih dana ona biti izabrana u parlamentu”, podvukao je on i dodao da je opšteprihvaćen stav da buduća vlada traje godinu dana.

Većina ima pravo da zakaže sjednicu

Đukanović je naveo i da se ne osjeća dovoljno kompetentnim na pravnom terenu da kaže da li današnja inicijativa 46 poslanika o zakazivanju sjednicu Skupštine 28. aprila, može da trpi formalno-pravnu kritiku.

“Valjda 46 poslanika čini većinu. Većina uvijek ima legitimno pravo da zakaže sjednicu. Ta većina se, očigledno, muči s opstrukcijom koju priređuju oni koji žele da parališu institucije Crne Gore, počev od parlamenta. Za mene nema nikakve dileme - 46 poslanika imaju pravo da traže i dobiju sjednicu parlamenta. Vjerujem da će tako i biti”, poručio je Đukanović.

Novi šef parlamenta da ispunjava međunarodne obaveze, može doći iz SNP-a

On kaže da u DPS-u nije bilo razgovora o kandidatima za novog šefa parlamenta.

“Jasno je da je potrebno što prije ga izabrati. Veoma je važno i zainteresovani smo da to bude čovjek koji će u potpunosti slijediti međunarodne obaveze države. To nije čovjek koji samo predsjedava plenumom, već je to čovjek koji ima obaveze prema drugim institucijama, počev od Savjeta za odbranu i bezbjednost. Očekujemo da, ko god bio personalno rješenje, da je prihvatio taj portfelj odgovornosti prema nacionalnim intersima Crne Gore”, naglasio je Đukanović.

Upitan vjeruje li da takav kandidat može doći iz redova Socijalističke narodne partije (SNP), koja je potvrdila da bi to mjesto trebalo da joj pripadne, Đukanović je odgovorio potvrdno.

“Razumijem dio skepse koji postoji u dijelu javnosti. Nemam nikakav polemički ton prema tome. Nažalost, SNP nam je tokom svoje političke istorije ponudio razloge za skepsu. Ali, manje sam za udubljivanje u istoriju, a više sam za aktuelne političke poteze. SNP je svojom voljom odlučio da napusti platfmormu na kojoj je bio, i da se pridruži platformi građanske i evropske Crne Gore... Želim da poklonim povjerenje da ćemo i na čelu parlamenta dobiti rješenje koje će u punom kapacitetu ispuniti sve obaveze prema toj funkciji, rekao je lider DPS-a.

DPS-u pripadaju pozicije u skupštinskim odborima

Na pitanje na kojim mjestima “po dubini” će insistirati DPS, nakon izjave mandatara Dritana Abazovića da ne vidi problem da toj partiji pripadnu neke pozicije, Đukanović je odgovorio da njegovoj stranci nije u prvom planu participacija na bilo kom mjestu u novoj vlasti.

“Ovaj novi rearanžman otvara mogućnosti, prije svega u dijelu zakonodavne vlasti. Za nekoliko dana ćemo imati novu parlamentarnu većinu. To će podrazumijevati restruktirianje radnih tijela parlamenta. Naravno, to će podrazumijevati da DPS, kao ubjedljivo najjača partija u pogledu broja poslanika, zauzme ona mjesta koja pripadaju najjačoj partiji parlamentarne većine. To se podrazumijeva. Što se tiče drugih pitanja, nismo razgovarali. Ali postoji naša spremnost da tamo gdje postoji insistiranje na što široj inkluzivnosti svih parlamentarnih partija, damo određena rješenja koja mogu zadovoljiti potrebne kriterijume profesionalizma i političke odgovornosti. Ali, kao što sam kazao - to nije uslov ni za šta”, poručio je Đukanović.

Zadovoljan Vukovićevim rezultatima

Na pitanje ko će predvotiti listu DPS-a za lokalne izbore u glavnom gradu, on je kazao da ta partija radi “jako puno u Podgorici” i da se priprema za izbore.

“Što se tiče naše ponude na odborničkoj listi, imamo veoma dobar potencijal, zadovoljni smo onim što je uradila vlast u Podgorici, i nema nikakve sumnje da ćemo izaći s najboljim sastavom. Kad o tome govorim, naravno da u prvom planu imam aktuelnog gradonačelnika (Ivana Vukovića), koji je dao najznačajniji doprinos onome što u partiji smatramo uspjehom”, istakao je Đukanović.

Lider DPS-a je rekao i da ne želi da komentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića - da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji.

“To je neotuđivo pravo svake države. Mislim da je Crna Gora i na ovom pitanju pokazala dosljednost prema evropskom sistemu vrijednosti... Kako o tom pitanju razmišljaju druge države, nije na meni da sudim”, zaključio je lider DPS-a.

Bonus video: