Nejasno ko vodi spoljnu politiku

Lekić u dopisu navodi da Vlada po ustaljenoj praksi, ne konsultuje i informiše nadležni odbor, i da se inicijativa zasniva i na javnoj percepciji da se odluke odlazeće izvršne vlasti donose na neprimjeren način, i to - vremenski, u formi i sadržini

20070 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodrag Lekić (Demos), tražio je juče od Vlade da dostavi tom skupštinskom tijelu odluku o svim usvojenim sankcijama Rusiji i “zahtjeve EU kojima se, kako je iz Vlada objavljeno, traži da Crna Gora primijeni sankcije”.

On u dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvodi, navodi da u uslovima složenog stanja u državi - koje je, kaže, bremenito ne samo velikim političkim, ekonomskim i institucionalnim problemima, već i vidljivo neadekvatnim odgovorima zemlje - pokreće inicijativu koja se odnosi na važan spoljnopolitički segment.

Navodi da Vlada po ustaljenoj praksi, ne konsultuje i informiše nadležni odbor, i da se inicijativa zasniva i na javnoj percepciji da se odluke odlazeće izvršne vlasti donose na neprimjeren način, i to - vremenski, u formi i sadržini.

Prema njegovim riječima, čak nije jasno ni ko u ovom trenutku vodi spoljnu politiku države i s kojim legitimitetom.

”Radi se o materiji koja ne samo da izaziva veliko interesovanje naših građana, već dobrim dijelom ima direktne posljedice - posebno ekonomske - na našu državu. Zahtijevam da u što kraćem roku dostavite Odboru pomenuta dokumenta, kako bih informisao članove Odbora, i po zajedničkoj procjeni poslanika, aktuelizovao sjednicu Odbora, kako bi se ovo pitanje demokratski raspravilo i građanima učinilo sasvim transparentnim”, piše u Lekićevom zahtjevu.

Vlada je 8. aprila, nakon dva ranija neuspješna pokušaja, usvojila paket sankcija EU Rusiji zbog vojne invazije te države na Ukrajinu.

Na istoj sjednici, usvojena je i odluku o formiranju Koordinacionog tijela za praćenje uvođenja i primjene međunarodnih mjera povodom krize u Ukrajini.

Paket sankcija Savjeta EU, koji je prethodno usvojila Vladina Komisija za politički sistem, odnosi se na 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, promet, distribuciju dobara...

Bonus video: