Koprivica: Potrebna nova politika otvorenosti Vlade

"To pitanje mora biti jedan od prioriteta nove Vlade, ako želi da bude percipirana kao progresivna, reformska, demokratska i evropska", kazao je izvršni direktor CDT-a

2536 pregleda 4 komentar(a)
Koprivica, Foto: CDT
Koprivica, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Vladu da napravi diskontinuitet sa praksama prethodnih vlada i da počne voditi aktivnu politiku transparentnosti i otvorenosti. Smatraju da to pitanje mora biti jedan od prioriteta nove Vlade, ako želi da bude percipirana kao progresivna, reformska, demokratska i evropska.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica saopštio je da pozdravljaju najavljeno otvaranje za javnost prve sjednice Vlade, kazavši da to jeste ohrabrujući simboličan čin. Nadaju se, kako je rekao, da to "neće ostati samo dio političkog marketinga", već da će postati ustaljena i redovna praksa.

Koprivica podsjeća da prethodni premijer nije ispunio javno dato obećanje o otvaranju sjednica i ono je "ostalo samo kao loš populistički pokušaj". Kazao je kako se nadaju da predsjednik Vlade Dritan Abazović neće ići tim putem, već da će "ispuniti obećanje dato u martu", u televizijskom gostovanju, i trajno otvoriti makar djelove sjednica za javnost.

"Pozivamo i ostale važne aktere odlučivanja, potpredsjednike Konjevića, Jokovića, Marović i Ibrahimovića da svojim političkim uticajem doprinesu uspostavljanju potpuno novog pristupa otvorenosti izvršne vlasti", naveo je Koprivica.

Neophodno je, ističe, da Vlada počne blagovremeno objavljivati potpune i necenzurisane dnevne redove i zapisnike sa sjednica. "Ovo je još jedna izrazito loša praksa prethodne vlade koja je sistematski uništavala transparentnost i otvorenost", dodaje izvršni direktor CDT-a.

Potrebno je, kako je kazao, odbaciti i praksu skrivanja materijala o kojima je Vlada odlučivala bez održavanja sjednica. "Na taj način su donijete mnoge važne odluke od izuzetnog javnog interesa, poput zaduživanja, funkcionisanja javnih preduzeća, imenovanja javnih funkcionera, pa i o uslovima o sticanju državljanstva..." - navodi Koprivica.

Prethodne vlade su, ističe, takođe zloupotrebljavale Zakon o tajnosti podataka, i suprotno javnom interesu, skrivale određena dokumenta, zbog čega i dalje postoji problem opravdanosti proglašavanja određenih dokumenata tajnim. Crnogorska javnost nema pristup spisku dokumenata koji su označeni nekim stepenom tajnosti u prethodnim godinama, podsjeća Koprivica.

"Na kraju, ali ne manje važno, pristup informacijama je još jedan važan segment transparentnosti vlade koji zahtijeva jasan diskontinuitet i raskid sa prethodnim praksama. Prethodna Vlada je u kontinuitetu kršila Zakon o slobodnom pristupu informacijama, krijući ključne informacije o svom radu i postupanju."

"Rezultati našeg višegodišnjeg istraživanja, kroz izradu Regionalnog indeksa otvorenosti, pokazali su da prethodna Vlada nije uspjela da napravi otklon od negativnih prethodnih praksi i da su mnoga javno data obećanja o povećanju transparentnosti ostala na nivou političkih fraza. Nadamo se da se to ovog puta neće desiti", zaključio je Koprivica.

Bonus video: