Bokeški forum: Odlaganje izbora u Tivtu pravno nasilje i odsustvo empatije

“Mi Bokelji imamo običaj da kažemo: nije preša. A u ovom slučaju: i te kako je preša”, kazali su iz Bokeškog Foruma

1569 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Bokeški forum
Foto: Bokeški forum

Odlaganje lokalnih izbora u Tivtu predstavlja klasični oblik pravnog nasilja i odsustvo bilo kakve empatije prema građanima te opštine, ocijenili su iz Bokeškog Foruma (BF).

"Ubrzana izmjena zakona o lokalnoj samoupravi nije ništa drugo nego nedostatak hrabrosti centralizovanih političkih partija i podgoričke birokratije da se suoči sa voljom glasača", navodi se u otvorenom pismu upućenom poslanicima.

Kako su kazali, ono što je simptomatično jeste da upravo oni politički subjekti koji su blokirali lokalne uprave i pozivali na izbore "sada od istih bježe". Vjerovatno ih, dodaju iz BF, motivišu rezultati istraživanja javnog mnjenja "po kojem će teško u Tivtu preći izborni census".

“Pravdanje da se ovim žele zadovoljiti standardi koje postavlja EU i da se ne ometa turistička sezona su puka floskula. Isti bi trebali znati da se turistička sezona ne priprema u junu nego mnogo ranije. Uprkos apsolutnoj nebrizi i odsustvu kvalitetnih projekata i rješavanju gorućih infrastrukturnih problema od strane centralizovane republičke vlasti, sezona, kakva takva, počinje ranije”, navodi se u otvorenom pismu.

Kada je riječ o želji da se izborni sistem dovede u red, to se ne postiže objedinjavanjem datuma, smatraju u BF-u.

“Riba se čisti od glave, a ne od repa, tako da je reforma izbornog zakonodavstva puno kompleksnije pitanje. Podrazumijeva uvođenje otvorenih lista i omogućavanje da svi regioni u Crnoj Gori imaju adekvatnu zastupljenost”, dodaju u saopštenju.

Iz Bokeškog Foruma pozivaju još jednom da se omogući građankama i građanima Tivta da 5. juna, glasanjem na izborima, "konačno ponovo uspostave" punu funkcionalnost lokalne uprave, koja je narušena "upravo zahvaljujući onima koji sad od izbora bježe".

“Mi Bokelji imamo običaj da kažemo: nije preša. A u ovom slučaju: i te kako je preša”, zaključuju iz Bokeškog Foruma.

Bonus video: