Ministri predstavili prioritete; Abazović: Neće biti lako, moramo da budemo skromni i efikasni

Za šeficu Abazovićevog kabineta izabrana Ana Rašović, savjetnika za unutrašnju politiku Sergej Sekulović, za pravna pitanja Ivo Šoć, za medije Miloš Perišić, za digitalne medije Radivoje Koprivica

87778 pregleda 187 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.04.2022. 16:01h
Završeno
15:17h

Premijer je pozvao ministre da nastave da rade u dobrom raspoloženju, poručujući - „vidimo se u srijedu“, čime je današnja sjednica okončana.

Izmjena: 15:43h
15:15h

Ministar kapitalnih investicija i potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, Ervin Ibrahimović, ocijenio je da bez razvoja sjevera države, nema razvijene Crne Gore.

„Akcenat treba da bude na razvoju sjevera, da valorizujemo njegove potecijele... Vjerujem da će rezultati doći“, poručio je on.

Izmjena: 15:43h
15:15h

Ministar bez portfelja, Adrijan Vuksanović, rekao je da Vlada ima široku raznovrsnost i u ideološkom smislu.

Vuksanović
Vuksanovićfoto: Luka Zeković

„Ohrabrujuće je da smo svi okupljeni oko zajedničkih vrijednosti. Sa zadovoljstvom sam dio ovog tima“.

Izmjena: 15:36h
15:15h

Abazović je naveo da bi Vlada trebalo da bude vrlo obazriva po pitanju korišćenja državnih resursa i da treba da čuva državni budžet.

„Ne želim da dođemo u situaciju da nastavimo sa stvarima koje su nam smetale u prethodnom periodu... Moramo da budemo skromni i efikasni“.

15:10h

Ministar sporta i mladih, Vasilije Lalošević, rekao je da je dojučerašnji čelnik Uprave za sport i mlade (Marko Begović) raskinuo ugovor o korišćenju prostorija Uprave posljednjeg danas svog mandata.

„Vjerovatno je htio da napakosti... Stupio sam u kontakt s Upravom za imovinu, molio bih vašu suglasnost da nastavim taj kontakt. Najmanji je problem, možemo se iseliti, ali mislim da je izlišno gubiti 10, 15, 20 dana...“.

Izmjena: 15:39h
15:10h

Ministar pravde, Marko Kovač, rekao je da je imenovanje državnih sekretara vrlo važno pitanje.

Kovač
Kovačfoto: Luka Zeković

„To treba što prije uraditi, kako bi naši administrativni kapaciteti bili u punom zamahu“.

Izmjena: 15:39h
15:08h

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović, ocijenila je da bi donošenje zakona o vladi trebalo da bude jedan od prioriteta nove izvršne vlasti.

15:02h

Ministarka evropskih poslova i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju, Jovana Marović, kazala je da bi Vlada trebalo da do kraja god dobije završna mjerila za poglavlja 23 i 24, što bi, kako je ocijenila, bio suštinski znak da je država napredovala u pregovorima s EU.

Marović
Marovićfoto: Luka Zeković

„To bi bio jedan od koraka da konačno zatvorimo poglavlja 23 i 24, kao preduslov za kompletno zatvaranje pregovaračkog procesa s EU“, istakla je ona, dodajući da Vlada mora rekonstruisati pregovaračku strukturu i promijeniti kontakt osobe za sva poglavlja.

Izmjena: 15:38h
15:01h

Ministar bez portfelja, Zoran Miljanić, kazao je da je po pitanju sređivanja biračkog spiska urađeno dosta.

15:00h

Ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, rekao je da je danas imao sastanak s predstavnicima Sindikata Uprave policije, čiji su članovi, kako je naveo, vrlo nezadovoljni jer su po novom obračunu zarada uskraćeni 20 do 90 eura.

„A svi imaju beneficirani radni staž... Molio bih ministra finansija da razmotri odluku i da vidi postoji li zakonski način da nadomjestimo ovaj gubitak“.

14:47h

Ministar odbrane i potpredsjednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku, Raško Konjević, rekao je da bi Vlada trebalo da dobije informaciju koja bi mogla da podstakne otvaranje političkog dijaloga.

„Imamo blokadu u pravosudnim institucijama, i nadležna ministarstva mogla bi da pripreme informaciju koja bi mogla da posluži kao osnov za podsticanje Skupštine, od strane Vlade, da uđemo u nešto što je jedan od prioriteta Vlade... Trebalo bi i da se utvrdi međuresorska radna grupa za zakon o vladi i da joj se odredi rok. Jedina smo Vlada u regionu koja nema takav zakon. To bi trebalo da bude jedan od prioriteta. Treća stvar je sređivanje biračkih spiskova. Za ovu Vladu bi bilo korisno da dobijemo informaciju šta je urađeno po tom pitanju u prethodnih godinu. Na nekoj od narednih sjednica ima mjesta i da dobijemo informaciju o sudskim sporovima koji se odnose na segment obrazovanja. Takođe, bivša Vlada je zadnjeg dana donosila odluke za koje bih zamolio resorne ministre da ih pogledaju. Neke su donešene suprotno propisima...“, rekao je Konjević.

Konjević
Konjevićfoto: Luka Zeković

Premijer Abazović mu je odgovorio da preuzima obavezu da u što skorijem periodu održi sastanak s novom predsjednicom Skupštine (Danijelom Đurović) i da vidi ko će formalno da otvori politički dijalog oko brojnih važnih pitanja.

„To je jako značajno. Izborni zakon treba da bude dio tog dijaloga, kao i izbor čelnika pravosuđa“.

Premijer je podsjetio da je Ministarstvo javne uprave radilo „na projektu“ zakona o vladi, dodajući da nema ništa protiv da se formira radna grupa u vezi donošejnja tog akta.

„Što se tiče odluka koje je donosila prethodna Vlada, ne bih da arbitriram. Sve može da se provjeri“.

Izmjena: 15:37h
14:46h

Abazović je naveo da postoje neki zakoni koje treba promptno uputiti Skupštini, a najviše se tiču ekonomske politike.

„Pozivam ministra finansija (Aleknsadra Damjanovića) da u kratkom vremenu reagujemo i pomognemo građane“.

Damjanović je rekao da je dao osnovne napomene „da se krene s tom pričom“, kako bi se došlo do predloga akta koji će se uputiti parlamentu.

Konjević je saopštio da bi, prema njegovim informacijama, sjednica Skupštine mogla da se nastavi u petak, što, kako je rekao, znači da bi amandmane - ako ih bude od Vlade - trebalo usvojiti u četvrtak.

14:30h

U Komisiju za politički sistem i unutrašnje poslove imenovani su: Raško Konjević, Marko Kovač, Ranko Krivokapić, Jovana Marović, Filip Adžić, Miomir Vojinović, Maraš Dukaj, Fatmir Đeka, Maša Vlaović, Vasilije Lalošević, Zoran Miljanić, Boris Marić i Slavica Bajić.

U Komisiju za ekonomsku politiku i finansijski sistem: Vladimir Joković, Goran Đurović, Ervin Ibrahimović, Aleksandar Damjanović, Admir Adrović, Dragoslav Šćekić, Ana Novaković Đurović, Biljana Šćepanović, Adrijan Vuksanović, zamjenik generalnog sekretera Vlade (koji treba da bude izabran) i Dragoljub Nikolić.

Komisiju za kadrovska i administrativna pitanja činiće Filip Adžić, Maraš Dukaj, Raško Konjević, Vasilije Lalošević, Ana Rašović i Boris Marić.

Čelnik Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda je Zoran Miljanić, a Komisije za raspodjelu djela srededstava iz tekuće budžetske rezerve Ervin Ibrahimović.

Miljanić je dobio i zaduženje za oblast borbe protiv korupcije, a Adrijan Vuksanović inkluzije i zaštite ljudskih prava.

Za šeficu Abazovićevog kabineta izabrana je Ana Rašović, savjetnik za unutrašnju politiku je Sergej Sekulović, savjetnik za pravna pitanja Ivo Šoć, za medije Miloš Perićić, a za digitalne medije Radivoje Koprivica.

14:30h

Za generalnog sekretara Vlada na sjednici je imenovan pravnik i bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić.

14:28h

Premijer je rekao da je pripremljena nova uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave.

„Ali možda je bolje da sačekamo formiranje Komisije za politički sistem (KPS) i da na njemu uobličimo finalu odluku koja bi se usvojila u četvrtak. Ministarstva bi imala dodatni rok, da još malo poboljšamo tekst“.

14:22h

Abazović je naveo da se Ministarstvo finansija mora zadužiti da u najkraćem roku pripremi izmjene i dopune Zakona o budžetu za 2022. godinu.

„Očekujem da Ministarstvo u što skorijem roku izvrši svoje obaveze i omogući nesmetano funkcionisanje sistema“, poručio je on.

14:19h

Premijer je pozvao ministre da vode „proaktivnu ulogu“, i da prisustvuju sjednicama skupštinskih radnih tijela.

„Važno je da uspostavimo respekt između zakonodavne i izvršne vlasti. Naša je dužnost da se, kad dobijemo poziv, pojavimo u Skupštini i obrazlažemo odluke“, naveo je on, dodajući da osjeća timsku duh u Vladi.

„Zahvalan sam i srećan što ste prihvatili da budete ministri“.

14:15h

Abazović je rekao da smatra da bi sjednice Vlade trebalo da se održavaju ranije ujutru, nego, kao do sada, u 11 časova.

„Ako počnemo u 11 i sjednica potraje nekoliko sati, izgubi se dan... Ali to zavisi od službe Vlade“, naveo je on, dodajući da je obaveza članova Vlade da pristustvuju sjednicama.

14:13h

Abazović se na početku sjednice zahvalio ministrima, rekavši da zna da im posao neće biti lak.

„Da se zahvalim svima što ste preuzeli odgovornost na sebe i dali se nesebično, da se žrtvujete, da uradimo dobre stvari za Crnu Goru. Očekujem kooperativnu saradnju, da sve sjednice Vlade budu efikanse. Da ne trošimo vrijeme na nevežna pitanja, a da važna obavljamo dijalogom. Pozivam vas da budete dosupni javnosti. Ovdje sjede ljudi koji nikome ništa posebno ne duguju, sem građanima“, istakao je on.

13:44h

Prenos sjednice od 14 sati možete pratiti i na našem portalu.

Bonus video: