DF Bar: Katniću, šta je sa plaćenim glasačima DPS-a iz dijaspore?

"Barski DF Bar je izbornog dana 16.oktobra 2016. podnio dežurnom tužiocu prijavu zbog kupovine birača, sa pratećim video-dokazima, međutim, do danas imamo samo šturo obavještenje STD da je istraga još uvijek u toku
62 pregleda 5 komentar(a)
DF, Foto: Radomir Petrić
DF, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 16.10.2017. 15:57h

Obilježavajući godišnjicu parlamentarnih izbora 2016. tokom kojih su njihovi aktivisti javnosti i tužiocima prijavili mnogobrojne zloupotrebe izbornog procesa, za koje su DPS prijavili Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), o čemu su “Vijesti” izvještavale izbornog dana, čelnici barskog Demokratskog fronta su danas prozvali SDT za “misteriozno ćutanje”.

"SDT nije podiglo optužnicu protiv aktera afere “Luksemburg” punih 12 mjeseci otkako smo im predali veoma jasne dokaze o kupovini glasača iz inostranstva-kupovini živih ljudi. Na drugoj strani, lažne optužbe protivfunkcionera DF tužilaštvo i sudstvo ekspresno i krajnje tendenciozno proceuiraju, prije svega za lažni državni udar", rekao je mr Dejan Đurović, šef Kluba odbornika DF u SO Bar ispred Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

On j e u ime DF zatražio da SDT odmah saopšti da li su u toku jednogodišnje istrage saslušani čelnici DPS “koji su biračima iz dijaspore isplaćivali 250-400 eura po glasu”.

"Barski DF Bar je izbornog dana 16.oktobra 2016. podnio dežurnom tužiocu prijavu zbog kupovine birača, sa pratećim video-dokazima, međutim, do danas imamo samo šturo obavještenje STD da je istraga još uvijek u toku. Takvo ponašanje SDT je najblaže rečeno neozbiljno, da ne kažemo politički motivisano, a moguće i sa ciljem da funkcioneri i kupljeni glasači DPS ne izađu pred lice pravde. Tražimo zato da SDT objavi koliko je do sada saslušano aktera kupovine glasova, kao i da li su raspisane potjernice za biračima nedostupnim policiji i tužilaštvu, jer najveći broj njih ima prebivalište u zemljama Zapadne Evrope", kazao je Đurović.

Prema njegovim riječima, DF je naknadno “i to na zahtjev inspektora CB Bar” predao spisak sa podacima o 26 glasača “koje je DPS platio, a čija su priznanja o dogovorenoj kupoprodaji glasova zabilježena na video-snimcima”.

"Redovni lokalni izbori u Baru, koji bi trebali biti održani u maju 2018, ne mogu biti organizovani dok se ne okonča postupak iz afere „Luksemburg“, odnosno dok se i ne procesuiraju odgovorni. U suprotnom, njihova neregularnost je unaprijed izvjesna ako birači koji decenijama žive u Luksemburgu, Njemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj i drugim zemljama Zapadne Evrope i dalje ostanu u biračkom spisku. Te ljude od jednih do drugih izbora DPS dovlači da glasaju za njih za novac, iako u najvećem broju slučajeva nikada nisu ni živjeli u Baru, niti znaju gdje su im biračka mjesta na kojima ih mahinacijama i zloupotrebom institucija stranka Mila Đukanovića upisuje kao glasače", poručeno je sa skupa DFispred tužilaštva

Bonus video: