Na birališta istovremeno u 14 opština

Odlukom Đukanovića za odbornike će se glasati 23. oktobra, predstavnik BF iz Tivta kaže da je državni parlament uspio da obesmisli vladavinu prava i izborni proces

19037 pregleda 21 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović juče je donio odluku o odgađanju ranije raspisanih lokalnih izbora u 11 crnogorskih opština, koji će u novom terminu, uz još tri opštine, biti održani 23. oktobra.

Đukanović je izbore u skupštinama opština Tivat, Budva, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Glavnog grada Podgorica i Pljevlja odgodio nakon što su poslanici, uprkos protivljenju opozicije, prije dva dana drugi put usvojili dopune Zakona o lokalnoj samoupravi. Time je predsjednik bio u obavezi da potpiše dopune Zakona, koji je 5. maja vratio Skupštini na ponovno odlučivanje, između ostalog, navodeći da su njegove odluke o raspisivanju izbora već stupile na pravnu snagu. Izbori će tako na osnovu na osnovu dopuna Zakona, 23. oktobra biti održani i u Golubovcima, Plavu i Rožajama.

”Kako je 27. saziv Skupštine Crne Gore na trećoj sjednici prvog redovnog proljećnjeg zasjedanja ponovo odlučivao i izglasao Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, 9. maja 2022. godine, predsjednik Crne Gore, postupajući po ustavnom imperativnom utvrđenju sadržanom u članu 94 stav 2 najvišeg pravnog akta države i izričito konstituisanoj obavezi u konkretnoj, karakterističnoj pravnopolitičkoj situaciji, proglasio je pomenuti zakon, koji je time zadobio svojstvo izvršnosti i pretpostavljene pravne perfektnosti”, saopštio je predsjednikov savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja, Boris Bastijančić.

Zakon zadobio svojstvo izvršnosti i pretpostavljene pravne perfektnosti: Boris Bastijančić
Zakon zadobio svojstvo izvršnosti i pretpostavljene pravne perfektnosti: Boris Bastijančićfoto: Boris Pejović

Navedene odluke su, kako je saopštio Bastijančić, stupile na snagu danom donošenja i biće objavljene u Službenom listu, na osnovu kojih će nadležni državni organi i izborne komisije dalje na odgovarajući način postupati.

Đukanović je ranije raspisao izbore za 5. jun – u Budvi, Tivtu, Plužinama i na Žabljaku, gdje je rok za predaju izbornih lista istekao juče. Za 12. jun bili su raspisani izbori u Bijelom Polju i Šavniku, za 19. jun u Baru, Danilovgradu, Kolašinu i Podgorici, a za treći jul u Pljevljima.

Odgađanje već zakazanih izbora u Budvi, Tivtu, Plužinama i na Žabljaku, za koje je rok za predaju izbornih lista istekao juče, naišlo je na negodovanje pojedinih učesnika tih izbora.

Predsjednik skupštine građanske liste Bokeški forum (BF) iz Tivta Branislav Matijević je komentarišući odluku Skupštine o odlaganju izbora, kazao da je gaženjem svih zakonskh normi, državni parlament uspio da obesmisli instituciju vladavine prava i potpuno obesmisli izborni proces.

Bokešku forum je bio prvi politički subjekt koji je Opštinskoj izbornoj komisiji u Tivtu predao svoju izbornu listu za izbore koje je Đukanović prvobitno u tom gradu bio raspisao za 5. jun. Listu u tom gradu je predala i Krtoljska lista.

”Zakazivanjem izbora prema sopstvenom nahođenju, onako “odokativno”, davanjem pozicija onima koji ne uspijevaju da pređu ni izborni cenzus, te uskraćivanje mogućnosti da građanin svake četiri godine iskoristi biračko pravo, natjerali su nas da postavimo pitanje: šta će nam uopšte izbori”, saopštio je juče Matijević.

On je istakao da se nameće i čitav niz drugih pitanja koja “proizilaze iz nelogičnosti, apsurda, te samovolje svih onih koji su demokratiju pretvorili u tiraniju većine”:

”Ako su željeli da objedine izbore, zašto to poslanici nove parlamentarne većine nisu uradili 5. juna, kako bi u Tivtu i Budvi prinudne uprave bile zamijenjene Skupštinama, koje su odraz volje građana, a ne odluka Vlade? Ako žele, kako tvrde da izbjegnu “izborni rat”, zbog čega zajedno sa lokalnim ne raspišu i republičke izbore, te tako sve tenzije “smjeste” u jedan dan? Na koji način su se rukovodili, određivanjem datuma izbora? Pozivajući se na primjere pozitivne prakse?”.

Konstatovao je da je odgovor na sve to isti - “ fotelja, pred kojom su svi zakoni nemoćni i ne postoji Ustav koji može da ostane netaknut na njenoj toploti”.

Za izbore koji su u Budvi prvobitnom odlukom bili raspisani za 5. jun, izbornu listu za izbor odbornika u toj SO, predao je Demokratski front, koju predvodi doskorašnji poslanik u Skupštini Crne Gore i bivši menadžer Opštine Budva Milo Božović.

Prilikom predaje liste saopštili su da je posebno problematična situacija u Budvi i Tivtu gdje je Vlada raspustila lokalni parlament i donijela odluku o uvođenju odbora povjerenika koji supstituiše skupštinu samo u dijelu donošenja neodložnih odluka i čija je jedina funkcija da u prelaznom periodu pripremi ambijent za održavnaje lokalnih izbora.

”Kada imamo raspuštenu skupštinu u Budvi, onda je valjda svima jasno da u takvom ambijentu ne može doći do odlaganja izbora jer se radi o imperativnim normama ustava i zakona koje se moraju poštovati. Nasilno odlaganje izbora vidimo kao pokušaj da određeni politički subjekti, svjesni svoje slabosti i lošeg rejtinga u Budvi koji im predstoji, pokušavaju da kupe vrijeme i poboljšaju svoj status”, saopšteno je iz DF-a.

Iz Demokratske Crne Gore "Vijestima" su saopštili da je u pitanju "nužna potreba nove, nelegitimne parlamentarne većine, da usled jasnog nepovjerenja koje uživaju među građanima Crne Gore pobjegnu od izbora i suda građana".

Navode da je to nezapamćen skandal koji nema utemeljenja u pravu, "ali ima u potrebi pučističke većine da pobjegne od izbora".

"Da se radi o krajnje sinhronizovanoj akciji javnost se mogla uvjeriti po brzini izmjene poteza na relaciji predsjednik Crne Gore – Skupština, preciznije, vraćanja predloga zakona i zakazivanje sjednice na kojoj je ponovo mimo poslovnika, klasičnim pravnim nasiljem, donesena ista odluka o odlaganju izbora", navode Demokrate.

Ističu da na taj način "oni pokušavaju zaokružiti najveću prevaru u modernoj istoriji naše zemlje, čiji je prvi korak bilo prekrajanje izborne volje kojom su se poraženi bez izbora vratili na vlast, a druga da se ti izbori što duže odlože kako građani ne bi imali prilike da kažu šta o njima i njihovim postupcima misle".

"Međutim, prava suština ove nezabilježene hajdučije jeste u tome da koalicioni partneri DPS-URA-SNP pokušavaju da dobiju na vremenu kako bi do izbora stigli sprovesti sve malverzacije i poznate mahinacije iz kuhinje DPS režima koje podrazumijevaju raznorazne vidove uticaja i pritisaka na građane u cilju ostvarivanja projektovanih rezultata izbora", kazali su iz Demokrata.

Izbori u još tri opštine će biti raspisani od 15. jula do 24. avgusta

Bastijančić je kazao da će izbori za odbornike u Skupštini opštine Golubovci - opštine u okviru Glavnog grada, Skupštini opštine Plav i Skupštini opštine Rožaje, biti takođe održani 23. oktobra.

Odluka o raspisivanju izbora će, kako je kazao, biti donesena pravovremeno i to u unaprijed definisanom periodu - najranije od 15. jula, do najkasnije 24. avgusta ove godine.

Bonus video: