Abazović podržao Otvoreni Balkan: Nije pravljen za tri i po države, već za šest

"Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u svakoj regionalnoj inicijativi“, rekao je Abazović.

37896 pregleda 116 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je da se zalaže za regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan" i ocijenio da bi Kosovo imalo najveću korist od učešća u njoj.

Abazović je u intervjuu za Kljan Kosova rekao da je „Otvoreni Balkan“ osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana. Kosovo i Crna Gora su odbile da budu dio te inicijative.

„Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po ili tri i po države, već za šest. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u svakoj regionalnoj inicijativi“, rekao je Abazović.

Abazović je rekao i da tvrdnje da je „Otvoreni Balkan“ inicijativa Aleksandra Vučića za stvaranje „Velike Srbije“, nemaju smisla s obzirom na to da u tom projektu učestvuje i Albanija.

"Najvažnije je da se poveća povjerenje između država u regionu, i da bi se to desilo mora da postoji komunikacija, a to se dešava samo dva puta godišnje – u Berlinu i Beču gdje smo se sreli sa premijerima prošlog juna, gdje se razgovara i popije kafa, i niko više ni sa kim ne komunicira. Mislim da je to pogrešan način. Ne znam ko je taj koji voli da čeka na granici, ne govorim samo o turistima sa Kosova u Crnoj Gori, već i o građanima Crne Gore koji žele da idu u Srbiju ili bilo gdje u regionu", kazao je on.

"SAD i EU moju vladu vide kao spas za zaustavljanje negativnog uticaja"

Abazović je izjavio i da su SAD i Evropska unija njegovu vladu vidjeli kao spas za zaustavljanje negativnog uticaja na Balkanu.

Istakao je da je veoma zadovoljan podrškom, koja dolazi od raznih međunarodnih struktura i da je time pozitivno iznenađen.

"Na taj način su to vidjeli kao spas u novoj vlasti i njihova podrška svakako mora biti dobro iskorišćena", kazao je on.

Podvukao je da će se entuzijazam koji postoji u ovom trenutku samo povećati ako se donesu neke odluke koje je prethodna vlast propustila da donese.

"Ovaj entuzijazam će biti uzaludan ako ne budemo uspjeli donijeti neke odluke, koje su veoma važne za državu Crnu Goru. Optimista sam i smatram da se bez velike međunarodne podrške, a ne intervencije, neke stvari ne mogu postići, a tu su godinama", kazao je on.

Rekao je da je tokom zvanične posjete Sjedinjenim Američkim Državama – dok je bio potpredsjednik prethodne vlade – upozoreno da će se nešto dogoditi između Ukrajine i Rusije i da je to upozorenje bila mogućnost da se Crna Gora okrene Zapadu i ne dozvoli mogući ruski uticaj kroz različite strukture.

Priznaje da postoje rusofilske i srbofilske strukture koje su imale uticaj na prethodnu vladu, za koje kaže da su bile najveći podsticaj da se formira nova vlada potpuno evropskog duha.

"To je veliki izazov za mene i vlast, ali sam uvjeren da se kurs Crne Gore neće promijeniti i doći ćemo u situaciju da preko 80 odsto stanovništva apsolutno podržava prozapadnu politiku", kazao je on.

Bonus video: