sastanak sa predsjednicom evropskog parlamenta

Đukanović sa Metsolom: Sa izuzetnom zahvalnošću gledamo na ulogu EP i pažnju koju posvećujete regionu

"Ona je pozdravila formiranje nove vlade uz poruku da očekuju nastavak saradnje sa Crnom Gorom, prije svega s Predsjednikom lično, uvjereni da će to podstaći ubrzanje reformi koje su potrebne. Ovo je odlučujuća godina u tom pogledu, kazala je Metsola"

5818 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas u Briselu sa predsjednicom Evropskog parlamenta (EP) Robertom Metsolom.

Đukanović je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore, čestitao Metsoli izbor na važnu funkciju i zahvalio za "pažnju koju EP i predsjednica lično posvećuju evropskoj budućnosti Crne Gore".

"Uz dobrodošlicu u Parlament i poruku da je željno iščekivala susret sa predsjednikom Đukanovićem, predsjednica Metsola je pozdravila priliku za razmjenu mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom i načinima za unapređenje odnosa Crne Gore i EP", navodi se u saopštenju.

Đukanović je poručio da "sa izuzetnom zahvalnošću gledamo na ulogu EP i pažnju koju posvećujete regionu i njegovoj evropskoj perspektivi, odlučni da nastavimo da radimo na našoj evropskoj budućnosti uz kontinuirani dijalog s Evropskim Parlamentom”

"Predsjednik je upoznao Metsolu sa aktuelnim unutrašnjim prilikama u našoj zemlji sa posebnim fokusom na formiranje nove vlade i njen prioritet – deblokiranje pregovaračkog procesa, cijeneći da imamo kapacitet da i dalje budemo promoter evropskog sistema vrijednosti u regionu", piše u saopštenju.

Đukanović je izrazio zabrinutost zbog "pogoršanja situacije na Zapadnom Balkanu, na šta je presudno uticao usporen, a zatim i zaustavljen proces pridruženja, ali i pogoršanje odnosa na geopolitičkom planu na relaciji Istok – Zapad."

"Podsjetivši da u geopolitici nema vakuma i da su se treće strane potrudile da penetriraju svoje interese na ZB, naglasio je da je jedini odgovor na to intezivnija integracija, kako Balkan zbog upliva antievropske politike ne bi bio izvor nestabilnosti cijele Evrope. To ne isključuje, kaže Đukanović, neophodnost ispunjavanja zadataka, sprovođenja reformi i jačanje vladavine prava, ali uz proaktivniji odnos EU u čemu EP može imati važnu ulogu", piše u saopštenju.

Metsola je, kako se navodi, zahvalila za "jasne i otvorene stavove" Đukanovića, podsjetivši da je i nedavna posjeta parlamentaraca Crnoj Gori na Dan Evrope jasan znak solidarnosti i podrške našoj zemlji.

"Ona je pozdravila formiranje nove vlade uz poruku da očekuju nastavak saradnje sa Crnom Gorom, prije svega s Predsjednikom lično, uvjereni da će to podstaći ubrzanje reformi koje su potrebne. Ovo je odlučujuća godina u tom pogledu, kazala je Metsola, apostrofirajući potrebu zaokruživanja procesa imenovanja u sudskim organima na depolitizovan, transparentan i konkurentan način", navodi se u saopštenju.

Metsola je, kako se navodi, uz ocjenu da borba protiv korupcije treba i dalje da bude u fokusu, najavila skoru razmjenu posjeta između Crne Gore i EP "uz interesovanje da čuje sugestije o neophodnom narativu evropskih institucija u korist ubrzanja procesa pridruživanja zemalja ZB kojima je EU davno dala obećanje."

"Ona se interesovala i za razmjere malignog uticaja u domenu dezinformacija, kao i konkretne načine podrške EU ekonomskom napretku Crne Gore i regiona u kontekstu posljedica pandemije i stoprocentnog usklađivanja vanjske bezbjednosne politike sa EU. Uz zahvalnost za razumijevanje potreba evropske budućnosti Crne Gore i regiona, Predsjednik je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu za intenzivnijom komunikacijom u cilju postizanja ciljeva u obostranom interesu. Metsola je najavila da će rado posjetiti Crnu Goru i region, što će biti prilika za nastavak dijaloga", zaključuje se u saopštenju.