Savjet: Utvrđena nacionalna ograničenja pripadnika VCG za vrijeme angažovanja u sastavu NATO

U saopštenju se navodi da je na današnjoj sjednici predstavljen Izvještaj o stanju u Vojsci za 2021. godinu, kao i izvještaje o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2021. godini

12951 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sjednice Savjeta, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Savjet za odbranu i bezbjednost održao je danas sjednicu u Vili Gorica.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu je učestvovala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, premijer Dritan Abazović i po pozivu ministar odbrane Raško Konjević.

Na sjednici je, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, razmatran predlog Ministarstva odbrane (MO) koji se odnosi na upućivanje jedinica Vojske Crne Gore (VCG) u sastav snaga Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u svrhu odgovora na krize.

Savjet je, kako navode, utvrdio i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme angažovanja u sastavu snaga Sjevernoatlantskog saveza (NATO) za sprovođenje aktivnosti odgovora na krize.

"Predložena odluka ne predviđa upućivanje dodatnih snaga Vojske Crne Gore, već se pored snaga u sastavu Sjevernoatlantskog saveza za brzo reagovanje (NATO Response Force- NRF), stvara zakonski osnov i za upotrebu snaga u NATO misiji Isturenog i pojačanog prisustva (Enhanced Forward Presence- eFP) u svrhu odgovora na krize, a u skladu sa odlukama Sjevernoatlantskog savjeta i odgovarajućih NATO planova. Savjet za odbranu i bezbjednost će utvrđeni predlog dostaviti Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje", piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je na današnjoj sjednici predstavljen Izvještaj o stanju u Vojsci za 2021. godinu, kao i izvještaje o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i međunarodnim vježbama u 2021. godini.

"Članovi Savjeta informisani su da je Vojska Crne Gore od planiranih 14 međunarodnih vojnih vježbi učestvovala na 11, od kojih su četiri izvedene u Crnoj Gori. U zaključku je konstatovano da su pripadnici Vojske Crne Gore na vježbama u 2021. godini značajno unaprijedili taktike, tehnike i procedure iz domena izvođenja operacija u urbanoj sredini, u uslovima kompleksnih prijetnji, operacija podrške miru, kao i pomorskih operacija. Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: