Krivokapić u Berlinu: Sudbinska bliskost srodnih naroda obaveza za bezrezervnu međusobnu podršku

Krivokapić je imao odvojene susrete sa šefovima diplomatija Ukrajine Dmitrom Kulebom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem

9458 pregleda 12 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić predvodi delegaciju Crne Gore na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u ovom formatu, koji se održava 14. i 15. maja u Berlinu.

Krivokapić je tom prilikom imao odvojene susrete sa šefovima diplomatija Ukrajine Dmitrom Kulebom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Kuleba se, kako je saopšteno iz Ministarstva, zahvalio Crnoj Gori na potpunoj političkoj podršci u usaglašavanju sa vanjskopolitičkom agendom EU.

U razgovoru sa Kulebom, ocijenjeno je da je rat u Ukrajini prerastao u najveću bezbjednosnu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Krivokapić je kazao da se u Ukrajini danas brani temeljni vrijednosni sistem Evrope: nezavisnost, nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet, te istakao da Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, a da agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu.

Krivokapić i Kuleba
Krivokapić i Kulebafoto: MVP

"Ministar Kuleba poželio je Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države", navodi se u saopštenju MVP-a.

Iz tog resora su saopštili i da je Krivokapić u razgovoru sa Osmanijem, čestitao obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve, što je, kako je kazao, osnov za formalno dobijanje Tomosa. "U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Republike Sjeverne Makedonije u sastavu SFRJ".

"Na sastanku je izražena spremnost Sjeverne Makedonije da u preambuli Ustava koji će biti izmijenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mjesto čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Sjevernoj Makedoniji", piše u saopštenju.

Na sastanku je, dodali su, dogovorena nova zajednička sjednica dvije Vlade, poslije prve koja je bila održana 2019. godine, gdje bi jedna od bitnih tema bilo i usklađivanje vanjskopolitičke aktivnosti dvije zemlje.

Bonus video: