Dukaj sa Gašparikovom: Uspješna saradnja se ogleda kroz kvalitetno vođene zajedničke projekte

„Građanke i građani očekuju da javne usluge na svim nivoima budu dostupne, brze, jednostavne i ekonomične"

1567 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo javne uprave

Ministar javne uprave (MJU) Maraš Dukaj sastao se sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Danijelom Gašparikovom.

Kako se navodi u saopštenju MJU, na sastanku je poručeno da uspješna saradnja ministarstva i UNDP-a se ogleda kroz kvalitetno vođene zajedničke projekte sprovođene u prethodnom periodu, a da će dinamična saradnja biti nastavljena i ubuduće.

"Dukaj je posebno istakao značaj saradnje sa UNDP na planu reforme javne uprave i digitalizacije kroz projekte „Podrška stvaranju transparentnije, efikasnije i servisno orijentisane javne uprave“ i „E-servisi i digitalna infrastruktura kao mjera odgovora protiv Covid-19“, koje finasira Evropska unija. Rezultat saradnje je ubrzavanje digitalne transformacije javne uprave u Crnoj Gori, omogućavanjem efikasnog pružanja digitalnih usluga koje zadovoljavaju potrebe građana i privrede. Time se pojednostavljuju procedure, povećava transparentnost procesa i unaprijeđuje efikasnost javne uprave", piše u saopštenju MJU.

Dukaj je, kako je saopšteno, poručio da je prioritet rada ministarstva kreiranje strateških pravaca razvoja na planu reforme javne uprave i digitalne transformacije i povećanje transparentnosti, jednakosti, pristupačnost rada državne uprave, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad i približavanje standardu i nivou koje imaju zemalje članice Evropske unije (EU).

Gašparikova je, kako navode, istakla zadovoljstvo zbog spremnosti za nastavak uspješnog partnerstva, posebno u oblastima reforme javne uprave, jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i uspostavljanja i razvoja eUprave.

„Građanke i građani očekuju da javne usluge na svim nivoima budu dostupne, brze, jednostavne i ekonomične. Odgovorna, inkluzivna i transparentna javna uprava mora razumjeti potrebe građana i privrede i obezbijediti efikasan sistem, pritom vodeći računa o zaštiti ličnih podataka i bezbjednosti informacija”, poručila je Gašparikova, piše u saopštenju.

Ona je, kako navode, poručila da kroz nacionalni okvir interoperabilnosti, a koristeći potencijal koji nudi digitalna tehnologija, sve strukture u okviru sistema javne uprave treba da budu fokusirane na pružanje što kvalitetnijih usluga, na inovacije i prilagođavanje potrebama savremenog društva.

Bonus video: