sastala se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke

Marović: Nadamo se dobijanju završnih mjerila u vladavini prava tokom češkog predsjedavanja EU

"Formiranjem nove Vlade poslata je jasna poruka o aspiracijama Crne Gore da postane sljedeća punopravna članica Evropske unije", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Martin Dvoržak i pohvalio jasno proevropsko i proeuroatlantsko opredjeljenje koje Crna Gora demonstrira

4227 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

"Evropska komisija i države članice EU nam moraju pomoći da ubrzamo proces evropske integracije naše zemlje, jer je to jedan od načina da pokažu da je EU i dalje među glavnim „izvoznicima“ demokratije na globalnom nivou.

To je kazala potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović i dodala da se tom pogledu nadamo podršci za dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima u oblasti vladavine prava upravo tokom češkog predsjedavanja Savjetom.

Marović se sastala sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Češke Martinom Dvoržakom.

Ona je zahvalila na stalnoj iskrenoj podršci koju Crna Gora dobija od strane Češke i istakla kako proširenje Evropske unije treba da bude visoko na agendi tokom češkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, imajući u vidu činjenicu da je upravo politika proširenja do sada bila smatrana najuspješnijom politikom Unije.

Marović je informisala sagovornika o planovima za rekonstrukciju pregovaračke strukture i daljim koracima na planu reformi u konkretnim pregovaračkim poglavljima.

"Formiranjem nove Vlade poslata je jasna poruka o aspiracijama Crne Gore da postane sljedeća punopravna članica Evropske unije", kazao je Dvoržak i pohvalio jasno proevropsko i proeuroatlantsko opredjeljenje koje Crna Gora demonstrira.

On je istakao da je Češka kao zemlja koja kontinuirano transparentno podržava evropski put zapadnobalkanskih država i kao članica koja će preuzeti predsjedavanje Savjetom Evropske unije u drugoj polovini tekuće godine, zainteresovana da pruži bilateralnu ekspertsko-tehničku pomoć Crnoj Gori u pojedinačnim oblastima pregovora, u zavisnosti od konkretnih potreba.