Đurović: Dan nezavisnosti će dobiti svoj pun smisao kada prevaziđemo ukorijenjene podjele

Da bi naša država i društvo išli naprijed, navodi predsjednica Skupštine, moramo uraditi sve što je moguće da osnažimo krhke institucije i osiguramo njihovu nezavisnost, te prestati da dijelimo ljude po naciji, vjeri, političkoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj osobenosti

4524 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Dan nezavisnosti će dobiti svoj puni smisao i biće prihvaćen od svih građana onog momenta kada prevaziđemo duboko ukorijenjene podjele i razlike i kada se okrenemo radu za dobrobit građana, što mora biti zajednički prioritet svih donosilaca odluka.

To u svojoj čestitki građanima povodom 21. maja, Dana nezavisnosti, navodi predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

“Prošlo je šesnaest godina od dana kada je Crna Gora odlučila da svoj dalji put gradi kao samostalna država. Tada nije zaokružen proces formiranja Crne Gore kao države, već je trebalo da prođe još mnogo vremena da se desi prva demokratska smjena vlasti, te da naša zemlja pokaže da je sposobna da se razvija kao istinska demokratija", istakla je ona.

Prema njenim riječima, jako je važan proces evropskih integracija koji nas motiviše da radimo na demokratizaciji društva, izgradnji pravne države i vladavine prava, "što su neophodni preduslovi da bismo mogli reći da je nezavisnost bila opravdana".

Da bi naša država i društvo išli naprijed, dodaje Đurović, moramo uraditi sve što je moguće da osnažimo krhke institucije i osiguramo njihovu nezavisnost, te prestati da dijelimo ljude po naciji, vjeri, političkoj pripadnosti ili bilo kojoj drugoj osobenosti.

Đurović u svojoj čestitki navodi i da Crna Gora konačno mora postati zemlja u kojoj neći biti nedodirljivih i u kojoj niko neće biti iznad zakona, a da samo takva država, u kojoj će se svaki građanin osjećati jednako vrijednim, može ispunjavati svoje unutrašnje i međunarodne obaveze i biti uspješna na svim poljima.

"Sigurna sam da je Crna Gora sa izborom 43. Vlade ušla u fazu stabilizacije društveno-političkih prilika, te da ćemo ubrzo prevazići i zdravstvenu i ekonomsku krizu koje su nam zadavale velike probleme u prethodnom periodu", piše u čestitki.

Ona je pozvala sve građanke i građane, kao i donosioce odluka, da daju svoj maksimum da već naredni 21. maj dočekamo u mnogo boljem raspoloženju, pomireni, ekonomski stabilni, ekološki osvješćeniji i sa izglednijim šansama da postanemo prva naredna članica Evropske unije.

Bonus video: