Bečić: Rovovi prošlosti moraju biti konačno zatvoreni, Crna Gora se čuva ako jačate građanina i institucije

"Zato budućnost Crne Gore kao multietničke i multikonfesionalne države i uvaženog NATO partnera, koji njeguje različitosti, mora biti u porodici najrazvijenijih evropskih država. I tačka", kazao je on

6024 pregleda 21 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je građanima 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, ocjenjujući da je to jedan od dva najveća državna praznika i jedan od najvažnijih datuma u našoj novijoj istoriji.

"Sa ponosom ističem da šesnaestu godišnjicu nezavisnosti slavi sve više sugrađana različitih ideoloških, političkih, vjerskih i nacionalnih ubjeđenja, a tako i treba i mora da bude – zbog budućnosti i prosperiteta Crne Gore i unutrašnjih odnosa u njoj", navodi se u njegovoj čestitki.

Bečić dodaje i da rovovi prošlosti iako se nerijetko otvaraju ili produbljavaju od strane "neodgovornih pojedinaca i partija čiji je partikularni, uskostranački interes ispred državnog, moraju konačno biti zatvoreni, kako bi ovo najljepše parče zemlje u Evropi ostvarilo svoj puni potencijal i postalo najljepše mjesto za život".

Svi preduslovi, ocjenjuje on, su tu. "Crna Gora je kredibilna članica Sjevernoatlantskog saveza i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Kandidat koji ne želi vječnu kandidaturu ili zamjenu već skoro punopravno članstvo".

"Zato budućnost Crne Gore kao multietničke i multikonfesionalne države i uvaženog NATO partnera, koji njeguje različitosti, mora biti u porodici najrazvijenijih evropskih država. I tačka", kazao je on.

Crna Gora se voli, samo ako se voli cijela, ako se voli svaki njen pedalj, od Herceg Novog do Gusinja, od Ulcinja do Pljevalja, istakao je on u svojoj čestitki.

"Crna Gora se čuva ako jačate cnogorskog građanina i crnogorske institucije. To su stubovi samostalnosti, opstanka i vječnosti Crne Gore. Zato sam ponosan na istorijske odluke kojima smo u prethodnim mjesecima obezbijedili dječije dodatke, besplatne udžbenike, naknade majkama, veće plate, penzije i staračake naknade. Ponosan sam i što smo našom istrajnošću i odlučnošću omogućili da se dese reforme u tužilaštvu i da ruka pravde krene u borbu za budućnost Crne Gore. Ponosan sam i što smo ustanovljenjem Dana Njegoševog rođenja kao državnog praznika vratili našeg velikana tamo đe mu je mjesto. I sve je to urađeno za kratko vrijeme", kazao je Bečić.

Čuvajući tradiciju, njegujući naše različitosti kao najveće bogatsvo, izgrađujući nezavisne, profesionalne i kredibilne institucije, ekonomski i politički jačajući naše građane, na najbolji, najpostojaniji i najpatriotskiji način čuvamo hrabrog i postojanog građanina, čuvamo našu svetu crnogorsku zemlju, njenu slobodarsku i antifašističku istoriju. Jednom riječju - čuvamo njenu budućnost, dodaje se u čestitki.

"I na ovom putu treba nam budnost svih naših građana, budnost i aktivizam, da najzad uspijemo u onome zbog čega svaka država postoji: da bude efikasan, kvalitetan servis svojih građana, čuvar uspomena na svijetlu istoriju i generator još svjetlije budućnosti. U uvjerenju da ćemo naredni Dan nezavisnosti naše otažbine dočekati u umnogome izmijenjenim društveno-političkim prilikama, svim građanima i građankama još jednom čestitam Dan nezavisnosti. Živjela Crna Gora", zaključio je Bečić.

Bonus video: