SD: Crna Gora dokazala građanima da je dostojna da je zovu svojom

U njihovoj čestitki povodom Dana nezavisnosti navode da je šesnaest godina nakon najvećeg i posljednjeg koraka u osamostaljenju Crne Gore, "naša zajednička država pokazala temelje od čelika"

3214 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Zemlja vodeći kandidat za članstvo u EU, članica NATO-a i UN-a i zemlja koja je godinama unapređivala svoj demokratski kapacitet, dokazala je svojim građanima da je dostojna da je zovu svojom, saopštile su Socijaldemokrate (SD).

U njihovoj čestitki povodom Dana nezavisnosti navode da je šesnaest godina nakon najvećeg i posljednjeg koraka u osamostaljenju Crne Gore, "naša zajednička država pokazala temelje od čelika".

Greške koje su se nesumnjivo na tom putu pravile, ističu iz SD-a, bile su i biće povod za prihvatanje realnog stanja, povod za poboljšanje, ispravljanje i unapređenje i nikad nijesu, niti će moći, da dovedu u pitanje temelje naše zajedničke kuće.

"Crna Gora nalazi se na prekretnici između pogrešne politike koja bi pod plaštom promjena rušila državu, i one ispravne, koja zna da kad su promjene potrebne "ruši" pojedince, a ne državu. Crna Gora se nalazi na prekretnici između retrogradnog i evropskog, nacionalističkog i građanskog, sekularnog i teokratskog, prihvatanja istorije i istorijskog revizionizma. U konačnom, između anticivilizacijskog i civilizacijskog", kazali su iz te partije.

Ističu i da oni vode državničku politiku, "koja svoje greške priznaje, ispravlja ih, ali i ni jednog momenta ne pregovara oko onoga oko čega niti jedan ozbiljan politički subjekat ne bi trebalo da pregovara: vrijednosti na kojima ova zemlja počiva", te da su te vrijednosti su ugrađene u svaki kamen i svaku kuću, a polemisati njima "značilo bi polemisati onim što Crna Gora jeste".

"Zato, sigurni da smo u suštinskim momentima, i nekad i sad, bili na pravoj strani istorije, čestitamo građanima Dan nezavisnosti i želimo da svi zajedno imamo dovoljno mudrosti da naučimo istorijske lekcije koje su sada pred nama. Da je vječna", zaključuje se u njihovoj čestitki.

Bonus video: