predali predlog zaključka na rebalans budžeta

SD: U okviru tekuće budžetske rezerve opredijeliti 380.000 eura za izgradnju zgrade za penzionere u Podgorici

"Prema evidenciji navedenog Udruženja, na teritoriji Glavnog grada Podgorice postoji oko 350 penzionerskih porodica koje još uvijek, nažalost, nemaju krov nad glavom"

1598 pregleda 3 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Poslanici Socijaldemokrata (SD) predali su predlog zaključka na rebalans budžeta kojim se definiše da se u okviru tekuće budžetske rezerve opredijele sredstva u iznosu od okvirno 380.000 eura za finansijsku podršku za izgradnju zgrade za penzionere u Podgorici, saopšteno je iz SD.

"Glavni grad je u proteklom desetogodišnjem periodu dodijelio Udruženju penzionera Podgorica lokacije za izgradnju tri stambeno-poslovna objekta. Izgradnjom navedenih objekata ukupno 288 penzionerskih porodica su riješile stambeno pitanje. Za četvrtu zgradu je Glavni grad još prije dvije godine dodijelio lokaciju Udruženju penzionera. Prema evidenciji navedenog Udruženja, na teritoriji Glavnog grada Podgorice postoji oko 350 penzionerskih porodica koje još uvijek, nažalost, nemaju krov nad glavom. Finansiranje izgradnje stambeno-poslovnih objekata se vršilo iz više izvora i to iz: članarine penzionera, otkupa stanova i priloga i pomoći donatora, odnosno Saveza Udruženja penzionera Crne Gore, Fonda PIO, ministarstava i Vlade", ističe se u saopštenju SD.

Iz te partije su rekli da se prošle godine Udruženje penzionera obratilo Vladi Crne Gore sa zahtjevom da im se finansijski pomogne, kako bi se izgradila četvrta zgrada za penzionere u Glavnom gradu kojom bi se riješilo stambeno pitanje za 42 penzionerske porodice.

"Visina iznosa koji je tada bio neophodan za izgradniu i završetak stambene zgrade bila je oko 500 hiljada eura. 42. Vlada nije pozitivno odgovorila na navedeni zahtjev. Takođe, krajem prošle godine poslanici Socijaldemokrata su prilikom donošenja Zakona o budžetu za 2022.godinu predlagali da se u tekućoj budžetskoj rezervi izdvoje navedena sredstva, ali taj predlog nije dobio podršku 42.Vlade i tadašnje parlamentarne većine. Danas, shodno informacijama iz Udruženja penzionera, usljed pogoršanja tržišnih prilika i značajnog povećanja cijena građevinskog materijala, prema novom predmjeru i predračunu radova za stambeno-poslovni objekat, nedostaju sredstva u iznosu od preko 765.000 eura. Iz Udruženja penzionera Podgorica su naveli da bi za otpočinjanje radova bilo potrebno makar 50% navedenog iznosa, dok bi druga polovina mogla biti isplaćena do završetka radova, koji bi trajali najmanje godinu dana. Zbog svega navedenog, imajući u vidu značaj rješavanja stambenih potreba penzionera, predlažemo rješenje koje ne zahtijeva dodatna sredstva u budžetu već podrazumijeva da se u okviru postojećih sredstava izdvoji neophodan iznos od 380 hiljada za otpočinjanje radova na stambenom objektu za penzionere", poručili su iz SD.