sastanak marović i milera

Austrija se zalaže da politika proširenja ostane visoko na agendi EU

Ministarka evropskih intergacija je ukazala da pregovori Crne Gore s EU traju deset godina i da je krajnje vrijeme da se pitanje pridruživanja postavi kao apsolutni prioritet Vlade

1080 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Austrija nedvosmisleno podržava Crnu Goru na evropskom putu i zalaže se da se politika proširenja održi visoko na agendi Evropske unije (EU), poručeno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Jovane Marović sa austrijskim ambasadorom u Podgorici Karlom Milerom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Miler je pohvalio Crnu Goru kao predvodnika u pregovorima sa EU i ponudio pomoć Austrije kroz davanje ekspertize.

“Jake institucije i jačanje kapaciteta su glavni mehanizmi za dalji napredak”, poručio je Miler.

Marović je ukazala da pregovori Crne Gore s EU traju deset godina i da je krajnje vrijeme da se pitanje pridruživanja postavi kao apsolutni prioritet Vlade.

Ona je istakla da je u fokusu pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU ispunjenje privremenih i dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24.

“Neophodno je inicirati politički dijalog kako bi se riješila krucijalna pitanja za nastavak pregovora i optimizovati pregovaračku strukturu u cilju povećanja efikasnosti ispunjavanja obaveza iz evropske agende”, zaključila je Marović.