Erdogan: Nova Vlada pokazatelj dobrih odnosa između različitih kultura u Crnoj Gori

Đukanović je Erdoganu zahvalio na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost Zapadnog Balkana, zbog čega je, ističe, veoma važno održanje kontinuiranog dijaloga, imajući u vidu posvećenost Turske regionu

16737 pregleda 10 komentar(a)
Erdogan i Đukanović, posjeta Cetinju 2021., Foto: Boris Pejović
Erdogan i Đukanović, posjeta Cetinju 2021., Foto: Boris Pejović

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom Milom Đukanovićem formiranje nove Vlade, kazavši da je ona pokazatelj dobrih odnosa između različitih kultura u Crnoj Gori, koja će tradicionalno dobre odnose dvije države činiti još boljim.

Iz Đukanovićevog kabineta saopšteno je da je predsjednik imao telefonski razgovor sa Erdoganom u kontekstu aktuelnih dešavanja u Evropi i kao potvrdu redovnog političkog dijaloga dvije zemlje na najvišem nivou o stanju u regionu Zapadnog Balkana i jugoistoka Evrope.

Dvojica predsjednika su, kako se navodi, razmijenili mišljenja o izazovima stabilnosti Zapadnog Balkana u kontekstu rata u Ukrajini, uz obostranu saglasnost i spremnost za saradnju u cilju rješavanja političkih, ali i socio-ekonomskih problema regiona.

Erdogan je naglasio da, kao članice NATO-a i kandidati za EU, Crna Gora i Turska treba da rade zajedno na okončanju krize u regionu. On je čestitao Đukanoviću skoro preuzimanje predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i izrazio spremnost Turske na saradnju i razmjenu iskustava sa Crnom Gorom. Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, izrazio zadovoljstvo održanjem kontinuiteta dijaloga sa tradicionalnim prijateljem. Zahvalio je Erdoganu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost Zapadnog Balkana, zbog čega je, ističe, veoma važno održanje kontinuiranog dijaloga, imajući u vidu posvećenost Turske regionu.

Potrvdio je optimizam razvojem odnosa u Crnoj Gori, posebno time da su u novoj vladi mjesto pronašle sve manjine, što će, kako je kazao, značiti i učvršćivanje odnosa sa susjedima i zasigurno produžiti dalji razvoj odnosa sa Turskom. Odao je priznanje politici Erdogana da "odigra ulogu dobrog posrednika" i pomogne da se dvije strane rata u Ukrajini što prije vrate političkom dijalogu.

Ponovio je poziciju Crne Gore da je rat u Ukrajini ozbiljan signal ugrožavanja evropske bezbjednosti i istovremeno test istrajnosti zemalja članica NATO da odbrane vrijednosti na kojima Savez počiva.

Predsjednik je naglasio zainteresovanost Crne Gore za očuvanje evropskog i jedinstva NATO-a, uz uvjerenje da vanredan momenat evropske bezbjednosti "od nas traži dodatne napore na koje smo spremni" i koji će dobiti potvrdu na samitu u Madridu. Erdogan je uputio je poziv predsjedniku Đukanoviću da zvanično posjeti Ankaru, na čemu će dalje raditi dva diplomatska predstavništva.

Bonus video: