Zeta pravi razliku: Ako postane opština, u Podgorici najviše gube DF i Demokrate, najmanje URA

Koalicija Za budućnost Crne Gore je skoro 11 odsto glasova u Podgorici 2020. dobila iz Zete, a Demokrate preko 10 odsto. S druge strane, podrška DPS-u u Zeti je bila nešto preko sedam odsto od ukupnog broja glasova, a CnB-u manje od tri odsto

62798 pregleda 68 komentar(a)
Pravo glasa u Gradskoj opštini Golubovci trenutno ima 12.479 birača: Zeta, Foto: golubovci.me
Pravo glasa u Gradskoj opštini Golubovci trenutno ima 12.479 birača: Zeta, Foto: golubovci.me

Ako Zeta postane opština, broj birača u Podgorici bi se smanjio za oko 12 i po hiljada, a prema rezultatima parlamentarnih izbora u avgustu 2020. to bi u glavnom gradu najviše negativno uticalo na broj glasova koje bi dobili Demokratski front i njihovi koalicioni partneri iz “Za budućnost Crne Gore” i Demokratska Crna Gora.

Od ukupnog broja glasova u Podgorici na izborima 2020. koji su otišli koaliciji Za budućnost Crne Gore skoro 11 odsto je došlo s biračkih mjesta iz Zete, a Demokratama preko 10 odsto. S druge strane, koalicija oko DPS-a je 7,4 odsto glasova dobila sa tih biračkih mjesta, a koalicija Crno na Bijelo manje od tri odsto.

Da Zeta postane opština predložili su poslanici nove većine, kroz predloge izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu. Predloge su podnijeli poslanici Daliborka Pejović (DPS), Draginja Vuksanović-Stanković (SDP), Dragan Ivanović (SNP), Miloš Konatar (URA) i Amer Smailović (BS). Ove partije u Skupštini imaju 41 poslanika, tako da je izvjesno usvajanje izmjena ovih zakona i proglašenje Zete opštinom.

Prema podacima koje je nedavno objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u Podgorici su u birački spisak upisane 142.824 osobe, a pravo glasa u Gradskoj opštini Golubovci trenutno ima 12.479 birača.

Osamostaljenjem Zete njeni stanovnici neće učestvovati na izborima u Podgorici koji su zakazani za 26. oktobar. Prema popisu iz 2011. godine Zeta je imala 16.231 stanovnika, a Zećani su imali takozvani dupli glas - birali su parlament Glavnog grada i Golubovaca.

Opština Zeta, sa sjedištem u Golubovcima, obuhvata Golubovce kao naselje gradskog karaktera i naselja: Balabani, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Vukovci, Vranjina, Gostilj, Goričani, Kurilo, Mojanovići, Ponari, Šušunja, Mahala, Mataguži, Ljajkovići, Srpska, Botun, Mitrovići i druga naselja utvrđena posebnom odlukom te opštine”, piše u predlogu većine.

Dio javnosti je kritikovao namjeru da se Zeta proglasi opštinom prije izbora u Podgorici, ocijenivši da je to rezultat političke računice kojom se pokušava smanjiti razlika od najmanje 5.000 glasova i sačuvati Demokratsku partiju socijalista (DPS) na vlasti u Podgorici.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koju je predvodio bivši premijer Zdravko Krivokapić, a na čijoj listi je najviše bilo poslanika Demokratskog fronta, u Podgorici je na parlamentarnim izborima u avgustu 2020. osvojila 40.873 glasova, od čega u Zeti 4.476 ili skoro 11 odsto. Demokrate su u Podgorici, u koaliciji sa Demosom (“Mir je naša nacija”) dobile 19.696 glasova, od čega u Zeti 2.005 (10%). Koalicija “Crno na bijelo” (URA i CIVIS) u Podgorici je dobila 10.525 glasova, od čega u Zeti 307 (2,9%).

Te tri koalicije su formirale vlast nakon parlamentarnih izbora. Izabrana je ekspertska vlada na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, koji je bio nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore”. Od lidera partija tada je u ekspertsku vladu ušao sadašnji premijer Dritan Abazović. Nakon nezadovoljstva većine parlamentarnih partija rezultatima vlade Zdravka Krivokapića, posebno na polju EU integracija i nesaradnje s parlamentom, izglasano joj je nepovjerenje 4. februara ove godine. Manjinska Vlada, na čelu s Abazovićem, izabrana je, uz podršku DPS-a, 28. aprila. U Vladu su ušli URA i CIVIS, SNP, SDP i partije manjinskih naroda.

DPS je u Podgorici u avgustu 2020. osvojio 41.923 glasa, od toga u Zeti 3.120 (7,4%), što je preko 1.300 glasova manje od ZBCG. Socijaldemokratska partija (SDP) u Podgorici je tada imala 3.711 glasova, od čega je iz Zete stiglo 139 (3,7%).

Socijaldemokrate (SD) dobile su u avgustu 2020. godine 3.469 glasova u Podgorici, od čega u Zeti 299 (8,6%), Bošnjačka stranka 1.405 od čega u Zeti pet (0,35%), Hrvatska građanska inicijativa 142, od čega u Zeti pet (3,5%), Hrvatska reformska stranka (HRS) 176 od čega u Zeti šest (3,4%), Albanska koalicija Jednoglasno 69 od čega u Zeti sedam (10%), a Albanska lista 260 od čega u Zeti 16 (6%).

Na lokalnim izborima u Podgorici u oktobru, ako se u obzir uzme to da neće učestvovati birači iz Zete, DF i Demokrate imaće manje glasova.

Podrška DF-u i drugim partijama iz ZBCG, prema analizi “Vijesti”, pala bi u toj projekciji sa 33,4 odsto iz 2020. godine, na 32,5 odsto. Nova okolnost je i to da je u koaliciji ZBCG tada bila i Socijalistička narodna partija koja je sada dio parlamentarne većine.

Demokrate i Demos bi po istoj projekciji “Mir je naša nacija”, bez Zete imali podršku 15,8 odsto birača u Podgorici, što je pad sa 16,1 odsto koliko su imali na izborima u avgustu 2020.

Korist od osamostaljenja Zete mogao bi imati DPS, koji na izborima u Podgorici bez Zete, može dobiti 34,7 odsto glasova, što je rast u odnosu na 34,2 odsto iz avgusta 2020.

Crno na bijelo zabilježila bi, prema tim projekcijama, rast sa 8,6 na 9,1 odsto, SDP sa tri na 3,2 odsto, a BS sa 1,1 na 1,25 odsto, dok ostale partije ostaju na istom.

Jedan od lidera DF-a i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, nakon inicijative da Zeta postane opština, kazao je da DPS želi da onemogući njegovu kandidaturu za gradonačelnika Podgorice i da dobiju izbore u Podgorici.

Knežević je nedavno saopštio da će podržati inicijativu samo pod uslovom da ona obuhvati devet katastarskih opština u granicama iz 1957. godine, a Zakonom o Glavnom gradu iz 2005. godine je oduzeto 9.000 hektara zemlje. On insistira da Zeti pripadnu i resursi poput industrijske zone oko Kombinata aluminijuma, Aerodroma Golubovci, dijela “Plantaža” i Skadarskog jezera.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Zete i odbornik u lokalnom parlamentu Luka Krstović nedavno je za “VijestI” kazao da je inicijativa “ništa drugo do rezultat podmukle političke računice kojom DPS neutrališe najmanje 5.000 glasova negativne razlike po njih, jer u Zeti više niko ne želi da ih glasa”.

Bonus video: