Šćepanović - Miler: Saradnja Crne Gore i Austrije obuhvata širok spektar naučno-istraživačkih oblasti

"Od velikog značaja su svakako i dostupnost laboratorija koje pružaju mogućnost naučnicima, a posebno mladim istraživačima, da jedan dio istraživanja odrade u drugoj zemlji"

3773 pregleda 1 komentar(a)
Šćepanović i Miler, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Šćepanović i Miler, Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Crna Gora i Austrija imaju izuzetno kvalitetnu bilateralnu saradnju koja obuhvata širok spektar naučno-istraživačkih oblasti ocijenjeno je na današnjem sastanku ministarke nauke i tehnološkog razvoja Biljane Šćepanović i ambasadora Austrije Karla Milera, a saopšteno iz tog vladinog resora.

Tom prilikom, kako se navodi, istaknuto je da će u prvoj polovini naredne godine biti objavljen novi Konkurs za zajedničke bilateralne projekte između dvije zemlje - i to sedmi po redu.

"Veoma smo zadovoljni saradnjom između crnogorskih i austrijskih institucija visokog obrazovanja, kao i dosadašnjim rezultatima velikog broja bilateralnih projekata. Od velikog značaja su svakako i dostupnost laboratorija koje pružaju mogućnost naučnicima, a posebno mladim istraživačima, da jedan dio istraživanja odrade u drugoj zemlji", rekla je Šćepanović koja je ovom prilikom upoznala Milera sa nadležnostima i aktivnostima novoformiranog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Ona je, dodaju u saopštenju, izrazila zahvalnost na pružanju podrške austrijskog renomiranog istraživačkog centra - MedAustrona projektu uspostavljanja Međunarodnog institua za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope – SEEIIST. Istakla je i veoma važnu podršku u izgradnji kapaciteta za magistarske teze i doktorske disertacije, naročito Univerziteta u Beču, a koje su početna tačka za dalja istraživanja i naučnotehnološki razvoj. Novi program doktorskih studija na engleskom jeziku realizuje se, od prošle godine, takođe uz pomoć austrijskih partnera.

Miler je, kako su naveli, zahvalio je Šćepanović na prijemu i kazao da je veoma impresioniran zajedničkom saradnjom ove dvije zemlje na polju nauke i tehnološkog razvoja, kao i velikim brojem žena koje se nalaze na visokim pozicijama u oblasti medicine i visokog obrazovanja.

"Biće mi veliko zadovoljstvo da, gdje god bude moguće, pokušam da doprinesem sjajnoj saradnji naše dvije zemlje u dijelu istraživanja i inovacija", saopštio je Miler i dodao da će Austrija nastaviti da pruža kontinuiranu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

U saopštenju Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja dodaju i da je Miler ukazao kako je svjestan činjenice da je Crna Gora mala zemlja, koja svoje istraživačke aktivnosti mora fokusirati na one segmente koji su za nju prioritetni, a u kojima, takođe, može računati na podršku ino partnera, kakva je Austrija.

"Prema njegovim riječima, interesantna polja za saradnju bi bila u oblasti mikrobiologije kao i na polju zdravlja ljudi - istraživačke aktivnosti u oblasti malignih bolesti, te mogućnost saradnje crnogorskih i austrijskih institucija u EU Programu za istraživanje i inovacije 'Horizont Evropa', kao i programu 'EUREKA'. Posebno je istakao spremnost Ambasade Austrije u Crnoj Gori da podrži, zajedno sa resornim institucijama Austrije, sve nove inicijative od zajedničkog interesa", zaključuje se u saoštenju.

Bonus video: