predsjednica skupštine sastala se sa izaslanikom pičom

Đurović: Za napredak Crne Gore od naročitog značaja postizanje dijaloga u vezi imenovanja u pravosuđu

Đurović je, kako su kazali, upoznala Piča sa ambicioznim planom u pogledu reformi u oblasti vladavine prava i izrazila očekivanje da će širok parlamentarni dijalog doprinijeti reformama u ključnim oblastima

6541 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Frekventna komunikacija Crne Gore i Velike Britanije predstavlja primjer dobre saradnje i sveukupne podrške reformskom putu Crne Gore.

To je kazala predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović na sastanku sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Ser Stjuartom Pičom.

"Uz naglasak da je Crna Gora snažno posvećena kontinuiranom unapređenju odnosa sa Velikom Britanijom, Đurović je pozdravila interesovanje britanskih zvaničnika za stanje u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Kabineta.

Đurović je, kako su kazali, upoznala Piča sa ambicioznim planom u pogledu reformi u oblasti vladavine prava i izrazila očekivanje da će širok parlamentarni dijalog doprinijeti reformama u ključnim oblastima.

"Ovom prilikom, predsjednica je ukazala na snažnu opredijeljenost crnogorskih zvaničnika u pogledu evropske aspiracije i naglasila da integracije u EU predstavljaju okosnicu parlamentarne većine. Tokom sastanka, ona je poručila da su pred aktuelnim sazivom Skupštine važni izazovi, akcentujući da konstruktivna saradnja Skupštine i Vlade može doprinijeti ubrzanju reformskih procesa u našoj zemlji. U tom kontekstu, ona je istakla da je za naš dalji napredak od naročitog značaja postizanje dijaloga u vezi sa imenovanjima u pravosuđu".

„Na nama je da iskoristimo ovu priliku i izaberemo nezavisne i profesionalne pojedince koji će isporučiti rezultate. Vjerujem da u sistemu postoje kvalitetni kadrovi kojima treba pružiti priliku“, navela je Đurović.

Ona se osvrnula na uspješnu saradnju koju su Crna Gora i Velika Britanija do sada ostvarile na polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i izrazila očekivanje da će se ona intenzivno nastaviti i u narednom periodu.

"Govoreći o aspektu aktuelnih geopolitičkih dešavanja, sagovornici su konstatovali da je u teškom trenutku za Ukrajinu i Evropu potrebno pokazati zajedništvo i poslati poruku ohrabrenja regionu Zapadnog Balkana. Predsjednica Skupštine je navela da je Crna Gora kredibilan evropski partner, te da članstvo u NATO daje dodatnu sigurnost i podsticaj".

Pič je, navode iz kabineta Đurović, izrazio zadovoljstvo optimističnim porukama u pogledu reformi i naglasio da krucijalne promjene mogu ubrzati evropski put Crne Gore.

"On je iznio uvjerenje da će nova parlamentarna većina uspješno odgovoriti na brojne izazove i u tom smislu naglasio da Velika Britanija ima za cilj da pomogne ubrzanju evropske integracije regiona, što predstavlja pravu priliku za građane i cjelokupan prosperitet.. Pič je naveo da reperkusije rata u Ukrajini iziskuju regionalnu kooperativnost, te da postoje brojna pitanja kojima treba pažljivo pristupiti. Na današnjem sastanku, on je kazao da Velika Britanija ostaje prijatelj i partner Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.