Ibrahimović: Manjinska vlada pokazala da umijemo da zbližimo različite polove politike na zajedničkom proevropskom putu

"Za nas evropska agenda nema alternativu. Smatramo da prošla Vlada nije opravdala povjerenje na putu evropskih integracija. U cilju ubrzanja evropskih procesa, mi ćemo podržati sve zakone i rješenja koja se mogu donijeti u Parlamentu"

9421 pregleda 18 komentar(a)
Ibrahimović tokom obraćanja u Roterdamu, Foto: Bošnjačka stranka
Ibrahimović tokom obraćanja u Roterdamu, Foto: Bošnjačka stranka

Kroz stvaranje manjinske Vlade, koja je izvorna ideja Bošnjačke stranke, pokazali smo da umijemo da zbližimo različite polove politike u Crnoj Gori na zajedničkom proevropskom i multietničkom putu, rekao je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, obraćajući se na Kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Roterdamu.

Kako se navodi u saopštenju ove partije Ibrahimović - inače potpredsjednik Vlade Crne Gore - istakao je da su evropska agenda, politička stabilnost i ekonomski razvoj proriteti učešća Bošnjačke stranke u novoj vladi.

"Posvećeno i odgovorno, radićemo na evropskoj agendi Vlade, reformama u društvu i dijalogu. Kroz resore koje pokrivamo, posebnu pažnju ćemo posvetiti ekonomskom razvoju, korištenju energetskih resursa, saobraćajnoj infrastrukturi i regionalnom razvoju, otvaranju novih održivih radnih mjesta u privredi, te pomoći socijalno ugroženima i osobama sa invaliditetom", rekao je Ibrahimović.

On je ukazao, navode, da je Bošnjačka stranka "pokazala izuzetan koalicioni kapacitet, te da će i dalje širiti polje podrške, uz jačanje političkog dijaloga".

"Za nas evropska agenda nema alternativu. Smatramo da prošla Vlada nije opravdala povjerenje na putu evropskih integracija. U cilju ubrzanja evropskih procesa, mi ćemo podržati sve zakone i rješenja koja se mogu donijeti u Parlamentu, s ciljem jačanja demokratskih institucija, borbe protiv kriminala i korupcije i ispunjavanja mjerila iz poglavlja 23 i 24", naglasio je Ibrahimović.

Ibrahimović je dodao i da stradanja nedužnih ljudi i ratni vihor u Ukrajini, upozoravaju "da moraju poslati snažnu poruku podrške ukrajinskom narodu, koji je izložen agresiji".

"Smatramo da je to opomena i svima nama, posebno u regionu Zapadnog Balkana, da moramo što više ubrzati proces pridruživanja Evropakoj uniji. Jačanje evropskih procesa i zapadne orijentacije, smanjuje uticaj drugih ideologija, koje mogu destabilizovati region. Zato tražimo vašu podršku da jačamo demokratski kapacitet koji će osnažiti politički dijalog i reforme u Crnoj Gori i ubrzati njen put ka Evropskoj uniji", rekao je Ibrahimović.

Iz Bošnjačke partije dodaju da je on u Roterdamu razgovarao sa novim predsjednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom i drugim čelnicima EPP.

"U delegaciji koja učestvuje u radu Kongresa EPP su i poslanik Suljo Mustafić i član Predsjedništva BS Admir Šahmanović", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: