CANU o zahtjevima HAZU: Ovakvi dokumenti nijesu put ka dijalogu među našim državama

Posebno je važno da se nacionalne akademije vode umnošću i kulturom dijaloga u afirmisanju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih, kazali su iz Predsjedništva CANU

17928 pregleda 9 komentar(a)
Zgrada CANU, Foto: Boris Pejović
Zgrada CANU, Foto: Boris Pejović

Dokument Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) - "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju”, pokazuje da je vrijeme u kojem živimo mnogo više opterećeno sukobima i nerazumijevanjem nego što je naklonjeno saradnji i kompromisu, ocijenili su u Predsjedništvu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).

U takvim uslovima, kako ističu, posebno je važno da se nacionalne akademije vode umnošću i kulturom dijaloga u afirmisanju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih.

Predsjedništvo CANU upoznalo se sa dokumentom na sjednici 1. juna, a HAZU ga je prošlog mjeseca uputila čelnicima Hrvatske i učinila dostupnim javnosti. Iz HAZU su tada, između ostalog, naveli kako smatraju da Crna Gora prije ulaska u EU treba da plati štetu počinjenu u agresiji na Hrvatsku, posebno na kulturnoj baštini, i da vrati odneseno kulturno blago, kao i da "zatraži oprost od Hrvatske za počinjena zla".

"Smatramo da su ovakvi dokumenti više preporuka za eventualni ultimatum svojim političkim elitama u odnosu na druge, a manje savjet koji vodi kompromisu sa drugima. Zato ovakvi dokumenti nijesu put ka dijalogu među našim državama, društvima i nacijama, a koji treba da se zasniva na evropskim vrijednostima kojima težimo."

"Istorijsko iskustvo nas uči da projekti nacionalnih akademija o zaštiti nacionalnih interesa sa pretenzijama koje zadiru u teritorijalni integritet i kulturni identitet drugih država i nacija na ovom prostoru nijesu donijeli ništa dobro. Danas, kada se primarno traži jedinstvo u Evropi, smatramo da sva otvorena pitanja u bilateralnim odnosima treba rješavati u dobroj vjeri, polazeći od evropskih vrijednosti", saopštili su iz Predsjedništva CANU.

Crna Gora je, kako su kazali, kao država kandidatkinja, već dugo na putu pristupanja Evropskoj uniji i posvećena je naporima da osigura u potpunosti ispunjenje njene cjelokupne pravne tekovine.

"Podrška u pregovaračkom procesu evropskih integracija od država koje su prošle ovaj proces i koje sa njom dijele svoja iskustva iz evropskih pristupnih pregovora − dragocjena je. Nadamo se da će se taj put konsultacija i usklađivanja pregovaračkih pozicija nastaviti bez blokiranja, a da će se otvorena pitanja rješavati uz uvažavanje međusobnih interesa", saopštili su iz Predsjedništva CANU.

Poručili su da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti ostaje otvorena za dijalog koji će "afirmisati identitete naših država i nacija", vođen principima ravnopravnosti i međusobnog uvažavanja.

Bonus video: