U Podgorici proslavljeno 70 godina vladavine i rođendan Kraljice Elizabete II

Ambasadorka Medoks istakla je da Kraljica Elizabeta II vlada duže od bilo kog drugog monarha u britanskoj istoriji

13422 pregleda 27 komentar(a)
Foto: Britanska ambasada
Foto: Britanska ambasada

Britanska ambasada je večeras upriličila proslavu platinastog jubileja vladavine britanske Kraljice Elizabete II i njen 96. rođendan, koji se slavi kao nacionalni praznik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanska ambasadorka Karen Medoks je na svečanom prijemu dočekala goste iz politike, biznisa, diplomatskog kora, odbrane, nevladinog sektora, medija, akademike, umjetnike i stipendiste Čivning programa britanske vlade.

Na proslavi važnog jubileja, ambasadorka Medoks je rekla da Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II vlada već 70 godina, duže od bilo kog drugog monarha u britanskoj istoriji.

„Ona je najveća britanska diplomatkinja, osnažila je prijateljske veze između Ujedinjenog Kraljevstva i ostatka svijeta, a u vremenima neizvjesnosti i promjena bila je svetionik stabilnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu. I sama je posjetila Crnu Goru prije tačno 50 godina“, rekla je u svom govoru Medoks, kako je saopšteno iz Ambasade.

rođendan kraljice Elizabete
foto: Britanska ambasada

„Crna Gora nam je bitna. U vrijeme kada vidimo da se rat vraća u Evropu, još je važnije da ojačamo naše saveze i izgradimo zajednički napredak. Britanska vlada je zahvalna na čvrstoj podršci vrijednostima NATO-a koju vidimo u Crnoj Gori. Crna Gora se pridružila zemljama koje preuzimaju odgovornost da teže novoj eri mira, bezbjednosti i boljitka“, dodala je ambasadorka.

Rekla je da Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju bogatu i sve veću saradnju u oblastima kao što su: borba protiv organizovanog kriminala i unaprjeđenje reformi vladavine prava, jačanje demokratskih institucija, u koje spadaju parlament i mediji, poboljšanje poslovnog okruženja, podrška prelasku na „zelenu energiju“, kao i saradnja u oblasti odbrane.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se obratio gostima i rekao da su danas, nezavisna i suverena Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo prijatelji, partneri i saveznici u NATO-u, obostrano posvećeni učvršćivanju i produbljivanju međudržavnih veza, jačanju povjerenja i afirmaciji i odbrani zajedničkih vrijednosti.

rođendan kraljice Elizabete
foto: Britanska ambasada

„Ohrabruje da Ujedinjeno Kraljevstvo, i nakon bregzita, jednako snažno nastavlja da podržava demokratske i reformske procese u Crnoj Gori i njenu evropsku budućnost. Uvjeren sam da su pred nama godine novih uspjeha i plodne saradnje.“

„U ime građana Crne Gore upućujem najsrdačnije čestitke Ujedinjenom Kraljevstvu na ovom velikom jubileju, uz najbolje želje za dobro zdravlje Njenog Veličanstva, napredak Ujedinjenog Kraljevstva i blagostanje svih njenih naroda“, rekao je Đukanović.

rođendan kraljice Elizabete
foto: Britanska ambasada

Događaju je prisustvovao i predsjednik Vlade Dritan Abazović.

Bonus video: