Stejt dipartment: Suverene odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije

"Sve tri su članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća. Juče smo obilježili petu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, a drugu godišnjicu članstva Sjeverne Makedonije u martu"

14964 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pozivamo Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropsku uniju, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope, poručio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše ruske osude i prijetnje poslije otkazivanja posjete ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Begradu, Prajs je rekao da su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija donele "kao suverene države donijele suverene odluke o svom vazdušnom prostoru, koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog neopravdane invazije na Ukrajinu, koja je bez povoda". ​

Glas Amerike: Kako komentarišete to što je Vučić planirao da ugosti Lavrova, dok istovremeno odbija da uvede sankcije Rusiji?

Prajs: Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost.

Glas Amerike: Kako će SAD i NATO zaštiti tri zemlje koje su zatvorile vazdušni prostor od ruskih prijetnji?

Prajs: Sve tri su članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća. Juče smo obilježili petu godišnjicu članstva Crne Gore u NATO-u, a drugu godišnjicu članstva Sjeverne Makedonije u martu.