Konjević: Članstvo u NATO bila mudra odluka, Crna Gora postala sudionik inicijativa i misija

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić poručio je da je pet godina u milijenskom trajanju Crne Gore samo tren, ali dokaz da smo na pravom putu

11668 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Uvjeren sam da je članstvo u NATO bila mudra odluka. Crna Gora je postala značajan sudionik raznih misija, regionalnih inicijativa i uz nesebičnu podršku saveznika postali smo posvećeni ispunjavanju zahtjeva na evroatlanskom putu, kazao je na proslavi povodom pete godišnjice članstva Crne Gore u NATO potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

"Postali smo dio saveza u društvu najrazvijenijih zemalja. Nakon 2006. počeli smo proces reforme odbrane, donošene su odluke, ne uvijek lake, kojima je demonstrirana odlučnost evratlanskom putu. Danas geopolitički kontekst pokazuje da je odluka bila ispravna", rekao je Konjević.

Poručio je da je kolektivni sistem odbrane jedina garancija teritorijalnog integriteta i suvereniteta malih država kakva je Crna Gora.

"Ostajemo privrženi evratlanskoj sredini kojoj i pripadamo. Vjerujem da ćemo vrijednošću i mudrošću doprinijeti da živimo u Evropi bez rata", rekao je ministar odbrane.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić poručio je da je pet godina u milijenskom trajanju Crne Gore samo tren, ali dokaz da smo na pravom putu.

"Crna Gora je uvijek bila na raskršću civilizacija i stalno je morala da pravi više istorije nego drugi. Bila je sprema za sve izazove, mala, ali trajala je i iskoristila ovaj prostor da bude susret civilizacija. Nijesmo mogli napraviti kao mala država veliko meterijalno bogatstvo, ali smo napravili vjeru o slobodi i pravdi i stvarali vrijedost preplitanja kultura i religija. Najveća pobjeda je kodeks čojstva i junaštva koju je uspjela da posljednjih par vjekova čuva Crna Gora", kazao je Krivokapić.

"NATO je napravio mir za Evropu i obezbijeđeno je 80 godina stabilnosti i prosperiteta, i prijetnja onima koji ne žele vrijednosti koje NATO brani", kazao je on.

Podsjetio je na dešavanja u Ukrajini i kazao da su sudbine te zemlje i Crne Gore slične.

"Sudbina Ukrajine i Crne Gore su isprepletane i ono što se dešavalo nama u prošlosti i sada njima ne služi na čast većima, a trebalo bi i boljima, ali nema uzmicanja", poručio je Krivokapić.

Na početku večeri emitovana je video poruka zamjenika generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoane koji je istakao da je Crna Gora dobila povjerenje NATO-a, a NATO zauzvrat pokazuje solidarnost kroz razne misije, kontrole vazdušnog prostora, pomoći tokom pandemije obuke kadeta...

"Vi ste značajan partner Alijanse i Crne Gore može računati na NATO", poručio je Džoana.

Bonus video: