Đukanović: Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike

"Siguran sam da je ministar Lavrov, ako je zaista ozbiljno razmišljao o tome da posjeti Srbiju, znao kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na vazdušnom putu između Moskve i Srbije", kazao je predsjednik Crne Gore

15100 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da je pokušaj ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da dobije dozvolu za prelet od zemalja koje su članice NATO-a i koje su 100-procentno usaglasile svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom, obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi.

Đukanović, koji boravi u Istanbulu, za Agenciju Anadolija prokomentarisao je otkazivanje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji, koja je uslijedila nakon što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile zračni prostor za Lavrovov avion.

Na pitanje da li, zbog donošenja odluke o zatvaranju zračnog prostora za Lavrovov avion, očekuje neki čin neprijateljstva ili osvete od strane Rusije, Đukanović je odgovorio:

"Vi svakako znate da je Rusija već Crnu Goru stavila na spisak neprijateljskih zemalja", naveo je Đukanović.

Kazao je kako to je dosta radikalan istorijski obrt, podsjećajući da su Crna Gora zemlja i Rusija prije koju godinu proslavile tri vijeka međudržavnih odnosa.

"Crna Gora ne preduzima nikakve rusofobske politike niti se kod nas promijenilo poštovanje koje imamo prema Rusiji, prema ruskom narodu i prema tradiciji naših međusobnih odnosa. Ono što mi osuđujemo to je politika agresije", rekao je Đukanović.

Dodao je kako su mjere koje preduzimaju u funkciji odgovora na agresiju i u potpunosti 100-procentno usaglašene s vanjskom i bezbjedonosnom politikom EU-a.

"Ovaj pokušaj ministra Lavrova da dobije saglasnost zemalja koje su članice NATO-a i koje su 100-procentno usaglasile svoju spoljnu politiku s EU-om, da dobije dozvolu za prelet preko naših teritorija je obična politizacija i pokušaj stvaranja privida o nekoj rusofobskoj atmosferi u današnjoj Evropi. Siguran sam da je ministar Lavrov, ako je zaista ozbiljno razmišljao o tome da posjeti Srbiju, znao kakav će biti odgovor zemalja koje se nalaze na vazdušnom putu između Moskve i Srbije", zaključio je Đukanović.

Bonus video: