Abazović sa Ramom o izgradnji mosta na Bojani: Zbližavamo građane i jačamo ekonomiju

Kako je kazao predsjednik Vlade Dritan Abazović, njime se ne bi samo smanjila udaljenost između gradova i država, već i obogatila turistička ponuda tih krajeva

10268 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Tviter/Dritan Abazović
Foto: Tviter/Dritan Abazović

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama predstavili su danas zajednički projekat izgradnje mosta preko Bojane koji će spajati Ulcinj sa Velipojem.

Kako je napisao Abazović, njime se ne bi samo smanjila udaljenost između gradova i država, već i obogatila turistička ponuda tih krajeva.

"Zbližavamo građane, jačamo ekonomiju! Cilj je razvoj države od sjevera do mora", naveo je on na svom Tviter nalogu.

"Veoma sam srećan zbog ovog projekta i ovo je nešto o čemu smo razgovarali u Tirani prošlog ljeta. Sada smo vrlo blizu početku realizacije ove ideje. Crna Gora je ovogodišnjim budžetom predvijedjela dio novca samo za izgradnju ovog mosta", navodi se u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade.

Abazović je poručio da vjeruje da će početkom septembra moći da potpišu Memorandum o saradnji kojim bi se precizirale obaveze i jedne i druge strane.

"Ovaj projekat, odnosno most, nije važan samo zbog toga što bi se njime smanjila dužina puta koji spaja ova dva grada i dvije države, već i zbog toga što ovo područje ima potencijal da bude vrlo atraktivno turističko mjesto, čemu bi sigurno doprinijela izgradnja mosta. Svi se nadamo i vjerujemo da bismo ovim unaprijedili i razvijali na bolje naše države“, istakao je on tokom prezentacije projekta.

Iz Kabineta su kazali da su razgovori o pomenutom projektu započeti tokom prve posjete Abazovića dok je bio potpredsjednika 42. Vlade, kada je najavljen rad na izradi projekta međunarodnog mosta preko rijeke Bojane.

"Moramo da uspostavimo dogovor i da se međusobno razumijemo koliki je ukupni budžet za ovu investiciju. Mi smo za, i projekat je fantastičan. Most bi omogućio i mnogo bolju komunikaciju dvije države", saopštio je Rama.

U saopštenju Kabineta se navodi da je u Budžetu za 2022. godinu odvojeno "oko 3.500.000 eura za izgradnju pomenutog infrastrukturnog projekta koji će povezati dvije države", a da oko 34 kilometara nedovoljno iskorišćenih pješčanih plaža na tom području dvije države, ima potražnju od oko 500.000 turista na godišnjem nivou.

Istaknuto je da je trenutna udaljenost između Ulcinja i Velipoje oko 73 kilometara, a da bi sa izgradnjom mosta ona bila svedena na oko 1 kilometar.

Bonus video: