DF: Odbačena krivična prijava zbog ugrožavanje sigurnosti Vesne Bratić, pravosuđe i dalje zarobljeno

Iz DF-a pozvali na široki politički dijalog oko "totalnog reizbora u pravosuđu"

6205 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DF
Foto: DF

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je kao neosnovanu krivičnu prijavu protiv Ilije Dedića, podnijetu zbog ugrožavanja sigurnosti bivše ministarke Vesne Bratić, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

Kazali su da je odluka tužiteljke Snežane Šišević, da "u slučaju ugrožavanja sigurnosti bivše ministarke" nema elemenata krivičnog djela, još jedan primjer "sramnog ponašanja još uvijek zarobljenog pravosuđa".

Tužiteljka je ocijenila da u radnjama Dedića ima elemenata prekršaja iz članova 5 i 7 Zakona o javnom redu i miru, pa će protiv njega podgoričkom Sudu za prekršaje biti podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

"Događaj koji podsjeća na scene akcionih filmova gdje nasilnik, uz nedolično ponašanje i psovke, gangsterski gura svojim autom službeno vozilo ministarke Bratić, očigledno, ne predstavlja ništa crnogorskom tužilaštvu. To je istorijski skandal u svjetskim razmjerama. Divljački nasrtaj kao ovaj na Vesnu Bratić odavno nije zabilježen, naročito u svjetlu tužilačke sramote u kvalifikaciji ovog djela. Da se primjer sličan Bratićkinom desio u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji ili Sjedinjenim Američkim Državama, napadač bi sigurno bio na licu mjesta brutalno onesposobljen od strane policije. Uzimajući u obzir da je Vesna Bratić pripadnica nježnijeg pola, tako nešto dodatno osvjetljava ovakvu skandaloznu odluku tužilaštva koje nalazi razumijevanje za razbojnika spremnog da nasrne na jednu ženu", saopštili su iz DF-a.

Iz tog saveza navode da je "stotine ljudi" iz DF-a osuđeno samo jer su "mirno prisustvovali demokratskim protestima". "Zbog gurkanja sa pozornikom jedan od lidera DF-a Milan Knežević je osuđen na sedam mjeseci zatvora. Nevini se procesuiraju ni za šta, a izgrednici kao napadač na Bratić se, praktično, nagrađuju odlukama u njihovu korist. Između ostalog, poslednje presude protiv Nebojše Medojevića, Milana Kneževića, Milutina Đukanovića, Marine Jočić i Branka Radulovića govore da je obračun sa našim političkom savezom opet u punom jeku", dodaju iz DF-a.

Pozvali su na široki politički dijalog oko "totalnog reizbora u pravosuđu".

"Postojeće stanje je neodrživo. Crnoj Gori su potrebni slobodni tužioci i sudije, a ne sluganske ispostave bivše vlasti i kriminalnih klanova koje mafiju puštaju na slobodu, a zatvaraju i osuđuju borce za demokratiju i pravdu. Upravo slučaj Vesne Bratić govori da su promjene hitno potrebne, inače će i ubuduće kriminalci prolaziti nekažnjeno", zaključuju iz DF-a.

Bonus video: