Poslanici SD: Najniže penzije povećati za još 23 odsto

U obrazloženju poslanika SD se navodi da je dodatno povećanje najniže penzije neophodno ogromnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i ugroženosti ove grupe građana Crne Gore

11574 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Klub poslanika Socijaldemokrata (SD) predložio je Skupštini predlog izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim bi se najniža penzija od 1. septembra ove godine povećala za dodatnih 23 odsto.

Skupština je na predlog Demokratske Crne Gore krajem prošle godine usvojila izmjenu ovog Zakona kojim se najniža penzija od 1. septembra povećava za 36 odsto.

U obrazloženju poslanika SD se navodi da je dodatno povećanje najniže penzije neophodno ogromnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i ugroženosti ove grupe građana Crne Gore.

Oni navode da su cijene hljeba i žitarica povećane za 37,1 odsto, povrća za 30,8 odsto, masti u ulja za 23 odsto, goriva za 37 odsto,..., a da je svo to vrijeme najniža penzija ostala na nivou od 150-160 eura.

Prema usvojenom predlogu Demokrata najniže penzije se od 1. septembra povećavaju na 200 eura, a sa ovim predlogom SD bile bi dodatno povećane na oko 270 eura.

"Na taj način bi najniža penzija bila na nivou od 60% minimalne zarade u Crnoj Gori, što je uostalom i bio slučaj do 1. januara 2022. godine, nakon čega je zbog značajnog povećanja minimalne zarade sa 250 na 450 eura, a zadržavanja minimalnih penzija na identičnom nivou, odnos pao na svega 35% što cijenimo da svakako nije pravedno prema korisnicima svih, a posebno najnižih penzija, budući da su dovedeni u situaciju da je najniža penzija čak pet puta niža od prosječne zarade u Crnoj Gori, kao i da su zbog porasta troškova života, ali i generalno pogoršanog ambijenta izazvanog negativnim efektima COVID-19 krize, a nakon toga i refleksijama agresije Rusije na Ukrajinu, dovedeni zaista u tešku situaciju, koja se usvajanjem ovog zakona donekle poboljšava", navedeno je u obrazloženju SD.

Za povećanje koje su predložile Demokrate već je u budžetu obezbijeđen novac u iznosu od oko 1,35 miliona eura mjesečno, a za predlog SD-a, prema njihovoj računici, biće potrebno još 1,5 do dva miliona mjesečno.

Tako će budžetu ukoliko se usvoji predlog SD-a nedostajati novac za isplate tri penzije što će iznositi oko šest miliona eura.

Na nivou cijele naredne godine za oba povećanja trebalo bi dodatno obezbjediti oko 35 miliona eura u budžetu Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Bonus video: