ALPI program dobar temelj regionalnog uvezivanja

Ona je, na sastanku sa direktorom Instituta Borislavom Spasojevićem, kazala da crnogorsko društvo, kao i institucija na čijem je čelu, prepoznaju i cijene zalaganje te organizacije

1714 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore/Igor Šljivančanin

Program Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) - Institut za napredno liderstvo u politici (ALPI) može biti dobar temelj regionalnog uvezivanja, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Ona je, na sastanku sa direktorom Instituta Borislavom Spasojevićem, kazala da crnogorsko društvo, kao i institucija na čijem je čelu, prepoznaju i cijene zalaganje te organizacije.

"I to najprije doprinos koji je, kroz otvaranje Kancelarije u Crnoj Gori i sprovođenje više projekata, seminara i obuka, ostvaren u dijelu uključivanja, afirmacije i snaženja žena i mladih u procesima odlučivanja i kreiranja politika“, kaže se u saopštenju Skupštine.

Đurović je, komentarišući aktivnosti IRI-a u okviru ALPI programa, namijenjenog mladim liderima iz različitih političkih stranaka, istakla da takav angažman nekih od budućih političkih lidera stvara jaku osnovu za njihovo profilisanje.

"Kao i unapređenje kapaciteta pojedinaca, od kojih će pojedini u vremenima koja dolaze biti nosioci promjena i snažan zamajac razvoja društva, kao i uvezivanja zajednica na regionalnom nivou i šire“, navela je Đurović.

Ona je poručila da prepoznaju značaj regionalnog uvezivanja.

"Upravo ALPI program može biti dobar temelj, od koga bi se krenulo, i koji bi, povezavši neke od potencijalnih lidera, značio i neku buduću tješnju saradnju na nivou država”, rekla je Đurović.

Ona je podsjetila da je IRI, takođe, započeo važnu saradnju sa Ženskim klubom Skupštine i krajem februara ove godine organizovao seminar “Demokratiji su potrebne žene”, čiji će nastavak biti realizovan sredinom ovog mjeseca.

Đurović je poručila da je kao članica Kluba, a sada u kapacitetu predsjednice parlamenta, spremna da u potpunosti doprinese daljoj afirmaciji i jačanju partnerstva ta dva subjekta, kao i širenju mogućih opsega zajedničkog djelovanja i angažmana u perspektivi.

Spasojević je kazao da ga raduje dosadašnja, kao i dalja saradnja sa crnogorskim parlamentom, naglašavajući upješnost veza koje su uspostavljene sa Ženskim klubom.

On je poručio da postoje planovi za dalje jačanje zajedničkih aktivnosti sa tim skupštinskim tijelom, a u kapacitetima koje Institut baštini.

Spasojević je ukazao i na drugu važnu sferu djelovanja organizacije, ističući da Institut pridaje veliki značaj impementaciji programa čiji je cilj afirmacija potencijala mladih.

On je naveo da je upravo ALPI program omogućio stvaranje „regionalne mreže mladih lidera”.

Spasojević je poručio da IRI jasno prepoznaje neophodnost i važnost ulaganja u mlade.

"Zajednički je ocijenjeno i da bi bilo korisno stvoriti prostor da se polaznici ALPI programa, kroz neposrednu praksu, upoznaju sa radom crnogorskog parlamenta“, dodaje se u saopštenju.

Sastanku su ispred Međunarodnog republikanskog instituta prisustvovali i Jovana Duković Milović i Nenad Koprivica.

Bonus video: